Викенти Комитски. Касерола с шоколадови яйца Kinder Surprise, 2017

„Касерола с шоколадови яйца Kinder Surprise“ е скулптура на Викенти Комитски, препратка към работа на Марсел Бродхарс от 1964 г. Скулптурата на Бродхарс представлява тенджера, собственост на семейството му, неестествено препълнена с миди: запазена марка на белгийската кухня. Обектът се интерпретира като ироничен поглед на автора към родината му.

Във филма The Pervert’s Guide to Ideology (2012) философът Славой Жижек използва шоколадовото яйце Kinder Surprise като пример за това как една стока винаги отразява една невидима трансцедентност. Яйцето е желано не заради повърхността му, слоя шоколад, а заради това, което се крие под него; стойността му в този случай се материализира като пластмасова играчка.

За Комитски, както и за по-голямата част от неговото поколение, израснало в държавите от бившия Източен блок, шоколадовото яйце Kinder Surprise е рядка стока, продавана в специални магазини и налична само по време на празниците; ценен продукт от Запада, промъкнал се през Желязната завеса и в този смисъл символ на една различна идеология. Художникът си припомня момент, когато по време на първото си посещение в Германия в началото на 2000-та година, купува дузини шоколадови яйца Kinder Surprise, вече обезценени и загубили скъпоценната си аура, като един вид акт на реванш към по-младото си аз.

Comments

comments