България, най-бедната страна-членка, пое 6-месечното председателство на Съюза с продължаващата мигрантска криза и Брекзит като основни задачи в дневния ред, пише Франс Прес.

Агенцията цитира думите на премиера Борисов във Фейсбук, че за първи път България ще проеме европредседателството в ключов на Съюза момент, описвайки го като консервативн и проевропейски премиер.

Председателството, което се върти между различни държави-членки на ЕС, ще даде възможност на България да председателства срещи и да задава дневен ред, тъй като блокът се бори с рекорда на притока на мигранти, управлението на границите, нарастващия популизъм и британския развод в ЕС, пише изданието.

И допълва, че поемайки председателството от Естония, България ще трябва да управлява до юни – краен срок за лидерите на ЕС да постигнат съгласие по новите правила за търсещите убежище, които да заменят Дъблинския регламент. За да разреши кризата с бежанците, се очаква София да настоява за нормализиране на връзките с Турция, с която България има 260-километрова граница. Дипломатически тест за София ще бъде и възобновяването на преговорите през март за Брекзит. Очаква се също София да използва Брекзит като възможност за по-тесни връзки с ЕС на Западаните Балкани, допълва Франс прес.

Македонската информационна агенция „МАКФАКС“ извежда като акцент посланието, че Силата е в единството, а също и приоритета да се привлече вниманието към страните от Западните Балкани. Френското издание „Журнал дьо Диманш“ излиза с анализ, че българското правителство е предприело камара от мерки, но корупцията все още стряска Брюксел и нарежда страната ни сред най-корумпираните в Евросъюза.

„Дойче веле“ посочва като основни предизвикателства разговорите за Брекзит, съставянето на обща позиция по мигрантската криза, подготовката на нов бюджет на съюза след 2020 година. Медията цитира министър Лиляна Павлова, че България ще положи усилия, за да се запази единството и стабилността в съюза, а допълнителна задача е да се осигурят повече възможности за бъдещето на младите хора

Comments

comments