Искате да превърнете художественото хоби в професия? Понякога е трудно да решите откъде точно да започнете. Назависимо дали правите скок и се премествате в студиото на пълен работен ден, отваряте онлайн магазин за творчеството си или искате да станете професионален фотограф, понякога да преследвате мечтата си може да бъде объркващо. Следвайки няколко прости съвета може да се подготвите правилно така, че преходът да протече гладко, без стресиращи сътресения.

Чудите се как може да бъдете напълно подготвени за упорита работа и предстоящи предизвикателства? Отделете време за обмисляне на вашето решение и подгответе предварително основите. Това ще ви помогне да се насочите като творчески професионалист още през ранните етапи на своята кариера. Смесете часовете труд с амбиция и безстрашие и не би трябвало нищо да ви се изпречи и да дърпа назад.

Разбира се, когато превръщате страстта си в постоянна работа, лесно може първоначално да се залутате. Човек забравя кое е най-важното. Нека разгледаме няколко стъпки, които може да предприемете, за да сте сигурни, че сте на правилната посока в изграждането на кариера в областта на изкуството.

Фокус

За да направите своя пробив, трябва да се съсредоточите върху това, което ви прави уникални. Има милиони фотографи, художници и всякакви творци по света – защо хората трябва да се спрат именно на вас? Когато намерите точния фокус на своята работа, ще изградите по-ясна маркетинг стратегия така, че да не се принуждавате да бъдете флуидни и да се нагаждате към всичко и всички. 

Открийте своята ниша

Да продължим в същия дух – фокусирането ще ви позволи да намерите своята ниша. Може да бъде трудно да се превърнеш в най-добрия уличен фотограф в своя град, но неочаквно може да се окаже, че ще имаш по-голям успех, ако просто съсредоточиш креативността си върху нещо конкретно. Открийте определена тема или зона в градската си среда. Ще откриете неподозирани сюжети за кадър. Малка антикварна книжарница, изложба, интересни срещи между хора, на които иначе не бихте обърнали внимание, ако погледът ви се спира единствено върху по-широката картина. Помислете внимателно каква би могла да бъде вашето тясно творческо поприще, коя е вашата конкуренция и как можете да се откроите от тъплата.  

Бъдете постоянни

Да работите сами за себе може да бъде обезсърчаващо на моменти. Когато опитвате да навлезете в ново поле, често ще чуете „не“ повече пъти, отколкото ви се иска. Тук е мястото, където амбицията и постоянството ще ви се изплатят. Най-успшените рекламни послания не попадат на върха случайно. Желанието за успех е това, което ще ви помогне да преживеете трудните времена. Не губите целеустременост да се движите напред към целите си.

Творете със страст

Когато работите по ваш собствен проект, ако не го правите със страст и отдаденост, трудно ще постигнете напредък. Не винаги е лесно да бъдете упорит и да отделите на дейността си часове, прекарани в нищо друго, освен труд. Но ако това е „вашето нещо“ и го обичате, няма и да се замисляте дори, че е изгубено време, което не прекарвате в забавление. Това трябва да се прояви не само в крайния продукт, но и в дългия процес на взаимодействие с клиенти и партньори. Може да сте талантлив портретен художник, но ако вашата любов е концептуалното изкуство, кариерата на портретист на пълен работен ден рано или късно ще започне да ви товари и дотяга.(Въпреки че може да я използвате като временен начин за осигуряване на финансови средства.) Не се отказвайте да преследвате вашата истинска страст!

Не избягвайте критиката

Може ви майка ви и гаджето харесват вашите произведения, но дали това е истински тест за тяхната стойност? Понякога не е особено забавно да бъде чута, но конструктивната критика е от съществено значение за кариерата ви. Не само ще ви помогне да подобрите техниката си, но ще ви даде представа за съвременна представа за настоящите тенденции и течения. Освен това чуждата перспектива може да даде интересни идеи, които се раждат от разпалени дискусии между различните гледни точки. Ако слушате само положителните отзиви, рискувате да застоите и никога да не развиете пълния си потенциал. 

Подобрете своите умения 

Огледайте добре конкуренцията. Има ли нещо в работата на вашите колеги, с което те ви превъзхождат? Ако получавате прекалено много критика и вашите работи не се котират добре, това не е повод да се отчайвате и предавате. Никой не станал професионалист в областта, без пот, кръв и труд! Отделете време, за да подобрите уменията си. Няма нищо лошо в това да преминете нови обучтелни курсове или да намерите по-утвърден художник, например, който да ви стане ментор. Развийте уменията си до ниво, на което се чувствате уверени да се развихрите творчески. Инвестирайки в себе си, инвесирате в собственото си бъдеще.

Стартирайте маркетинг кампания в социалните мрежи

Никога не е твърде рано да се появиш в социалната мрежа. Щом веднъж вече сте уверени в работата си и имате ясна представа как искате да развиете собсвения си бранд, използвайте всяка възможност, за да се промитирате в мрежата. Никога не знаете кога може да намерите своите първи клиенти(макар че това често са приятели и познати). Ако хората не знаят на какво сте способни, как могат да мислят за съвместна колаборация с вас? От баристата в кафето, до най-добрия приятел на сестра ви, всеки трябва да има представа за вашата творческа дейност.

Напишете свой бизнес план 

Всичката страст и упоритост на света няма сами да ви платят сметките. Ето защо е от решаващо значение да имате добре обмислен бизнес план, преди да започнете новата си кариера. Той ще ви преведе през краткосрочни и дългосрочни цели, ясно ще очертае какво може да предложите на пазара и ще посочи финансовите таргети, които гоните. Не сте сигурни как да напишете подобен? В интернет има изобилие от безплатни обучителни курсове.

Вярвайте в себе си!

Стара фраза, която няма да изгуби своята приложимост. Да превърнеш творческото си хоби в постоянна професия е мечта на мнозина. Но това е труден път, чието извървяване може да ви доведе до известни притеснения в самите себе си. В такива моменти поменте защо се впуснахте в това приключение. Ако сами не вярвате в себе си и в своята творческа визия, никой друг няма да повярва! Останете верни на голямата си мечта, подгответе се колкото е възможно повече и не се оставяйте на течението да ви повлече. Само изберете посоката, която ви харесва!


Comments

comments