11 555 българи и чужденци посетиха ХVІ Международен панаир на традиционните занаяти. Това издание на най-голямото за годината събитие в Етнографски музей на открито „Етър“ се проведе в рамките на четири дни – от 6 до 9 септември. 55 бяха българските изложители, 30 – представителите на други страни и 30 участниците в АртЗоната. Във фолклорната програма се включиха 380 изпълнители.

Към Международния панаир на традиционните занаяти в ЕМО „Етър“ през 2018 година интерес проявиха представители на различни институции. Събитието бе открито от патрона му – Цвета Караянчева, председател на Народното събрание. В официалната церемония взеха участие: Амелия Гешева, зам.-министър на културата; Любен Кънчев, зам.-министър на туризма, Огнян Златев, ръководител на представителството на Европейската комисия у нас; Таня Христова, кмет на Габрово; Невена Петкова, областен управител; Лена Георгиева, председател на ОбС – Габрово, дипломати, представители на различни институции.

Председателят на Парламента Цвета Караянчева отбеляза, че музеят на открито е убежище на българщината, на духа на старите майстори, на онова, което ни отличава сред другите народи и ни прави уникални.

Кметът на Габрово Таня Христова поздрави гостите и участниците с думите: „Добре дошли в нашия български дом „Етър“-а“.

Ръководителят на представителството на Европейската комисия у нас Огнян Златев бе категоричен: „В „Етър“-а може да се види всичко, което сме ние – българите“.

Зам.-министър Амелия Гешева направи емоционално обръщение: „Да са благословени майсторите, ръцете и душите им”.

Зам.-министър Любен Кънчев бе категоричен, че този Панаир е доказателство за последователната и усърдна работа на местната власт за запазване и популяризиране на българските традиции и обичаи.

Официалните лица бяха първите, които се включиха в инициативата „Нишки от историята“, посветена на 55 години от създаването на ЕМО „Етър“, като изтъкаха първите няколко сантиметра от тъкан, върху която посетителите в музея ще имат възможността да работят през следващата една година.

За първи път в рекламните материали на Панаира бе представена новата визуална идентичност на музея. Положително оценена от публиката бе идеята, заложена в рекламния клип, който популяризираше Панаира  – „Алъш-веришът не е задължителен, нека си направим Панаир на душата“. Възприето откъм хумористичната му страна, това мото по-скоро провокира посетителите да си тръгват с предмети от изложението и АртЗоната.

За първи път в историята на Панаира се проведе Майсторска надпревара по каменоделство, спечелена от Петър Петров. Участваха девет занаятчии, между които две жени.  В младежка секция към нея се състезаваха ученици от единственото на Балканите училище по каменообработване в българското село Кунино.

Открити бяха две международни изложби – „Палестина, Светата Земя“ и „Изкуството – мост между културите“, представяща традиционни занаяти от Иран.

Към Международния панаир на традиционните занаяти имаше сериозен медиен интерес. В над 60 публикации в национални и местни медии са представени отделните събития през четирите дни на Панаира. БНТ, телевизия България ON AIR, телевизия Дестинация България,  ТВ плюс, Българско национално Дарик радио, отделните програми на БНР, Агенция Фокус, Труд, Монитор, Стандарт, Sofiapress, както и всички, работещи на територията на  общините от област Габрово са част от медиите, които отделиха сериозно място за ХVІ Международен панаир на традиционните занаяти.

Организатори на Международния панаир на традиционните занаяти са Министерство на културата, Община Габрово и ЕМО „Етър“.

Comments

comments