Държавният глава наложи вето върху закона за корпоративното подоходно облагане

Президентът обяви, че налага вето върху закона за корпоративното подоходно облагане, с което дава възможност на Парламента да има достатъчно време да разгледа ветото и да не се забавят сроковете за приемането на бюджет 2019.

В мотивите за ветото президентът посочва, че данъкът върху старите превозни средства, няма да стимулира замяната им с по-нови, нито ще доведе до постигане на търсения екологичен ефект. Напомни, че състоянието на колите, показва стандарта на живот и съществуващото социално разслоение. Румен Радев не е съгласен и с отлагането на реформата за таксата върху битовите отпадъци и с въвеждането на по-високи данъчни ставки за имотите в курортите. А в отговор на въпрос, че в доклада по механизма за сътрудничество и проверка за България се очаква да бъде отбелязан напредък на страната ни в борбата с корупцията, президентът заяви, че самите протести са достатъчно основателен аргумент за показване на реалното състояние.

Румен Радев Снимка: novini.bg

Националното сдружение на общините застана зад данъка за старите коли

Кметове изразиха недоволство от ветото на президента върху данъка за старите коли. Представители на УС на Националното сдружение на общините се обединиха около тезата, че с тази мярка данъкът не се вдига толкова драстично и изчислиха, че увеличението ще е от порядъка  от 5 до 10 лева на година. Кметовете поискаха среща с президента за да му разяснят позицията си.

Емил Кабаиванов, кмет на Карлово се обърна към мнозинството в Парламента, да не се огъва и поддава на какъвто и да е натиск. Тези промени в пакета данъчни закони са правилни и ние стоим зад тях, българските общини.От сдружението на кметовете обясниха че 1/3 от приходите в общините се формират от данъците на старите коли, а 2/3 от тези на новите. Така, че според тях картината не е толкова драстична.

Източник: БНТ

Comments

comments