„Един художник трябва да привлича постоянно хора по всякакъв възможен начин“-казва Майкъл Грималди, директор на програмата за рисуване на Нюйоркската художествена академия. Като учител по фигурен чертеж в продължение на 23 години, Грималди е свидетел на първото положително въздействие, което медията може да има върху студентите по изкуства и амбициозните артисти. От избирането на правилно осветление и маркиране до изобразяването на пространство и мастеринг пропорцията, чертежът може да помогне на художника усъвършенства основни визуални умения, които могат да се прехвърлят на почти всяка среда.

Докато курсовете по фигурен чертеж са от основно значение за много художествени училища (има и онлайн курсове, в които може да се включите), не е нужно да полагате курс или да имате достъп до живи модели, за да се справите по-добре с очертаването на човешката форма. Грималди предлага да се съединят колегите артисти и да позират един-друг като винаги сържат един скицник в ръка. „Държейки скицник в ръка винаги се открива, че възможностите за намиране на предмети са безкрайни“- казва Майкъл. (Просто се уверете, че на вашият модел му е удобно и няма нищо против да го нарисувате.

Макар да не знаете правилата за чертеж или нямате необходимите материали за целта, обикновен молив скицник могат да свършат чудесна работа. Има някои общи трикове и материали, които опитни артисти като Грималди използват често. По-долу споделяме 5 експертни съвета, които може да използвате, за да подобрите уменията си за рисуване на човешко тяло, да имате подходяща позиция да третирате равномерно всяка част от рисунката си.

1. Изберете правилна позиция

Графичната рисунка се прави най-добре, когато сте напълно потопени в заснемането на обекта. Един добър начин да останете в течение през цялата сесия е да подготвите работното си пространство и да премахнете всичко, което ще ви отвлича вниманието.

Първо, уверете се, че имате инструментите, които ще са ви нужни. Някои обикновени рисунки включват твърди и меки пръчици за въглен, графитни и въгленни моливи, омесени гуми, евтина хартия (пр. вестникарска хартия). Тъй като в рисуването на човешко тяло се правят много фигури, вземете под внимание кои материали използвате най-често. Ако непрекъснато използвате пръчки от мек въглен и спирате рисуването, за да ги попълните, поправете това. Избягвайте да нарушавате концентрацията си като се уверите, че в работното си място сте подготвили достатъчно пръчки от мек въглен.

Ако имате статив, регулирайте го на удобна височина и позиция, ака че ръката и рамото ви да не се уморят. Ако стоите на малка пейка, направена за рисуване, известна като „кон“, уверете се, че палитрата ви е монтирана в един от каналите, вместо да я държите в скута си. Това ще ви помогне да нямате напрежение в гърба и ума си.

Грималди съветва да държите молива си в противоположния край на върха, което ще разхлаби хватката ви, ще помогне за позата и ще предотврати напрежението на ръцете. Освен това, стативът ви трябва да стои леко в страни от модела ви, за да не пречи на видимостта и да не се налага постоянно да се навеждате.

2. Загрейте с 20-секундно рисуване

Започването на рисунката може да бъде обезсърчително и да ви накара да си зададете следните въпроси: „Откъде да започна?“ „Трябва ли първо да очертая тялото?“ „Трябва ли да се съсредоточа върху една част?“. Намалете тревогите си като си направите лека тренировка. Това може да не ви изглежда непродуктивно, бързането не е добър приятел. Ако вместо това бързате да запълните листа си с нещо това ще доведе до много мълчаливи мисли и неразбиране на работата.

Използвайте подложка от вестникарска хартия и задайте таймера на телефона си на 20 секунди. Всеки път, когато таймерът звънне, минавайте на различен лист. Ако трябва да нарисувате цялото тяло в кратък период от време, опитайте да използвате материал, която се плъзга гладко по страницата, като пастел или стик от мек въглен. И вместо да се опитвате на направите някои дребни детайли и подробности, опитайте да нарисувате бързи линии, които улавят формата на вашия модел.

След като запълните цялата страница, нулирайте таймера на 60 секунди. Една минута ще ви се стори като океан от време и няма да се безпокоите откъде да започнете.

3. Не се фокусирайте само върху една част

 

След като приключите със загрявката, може да преминете към по-дълги сесии и да се фокусирате върху това да направите лицето на вашия модел или друга част от тялото, докато друга част от него е леко начертана. Нормално е да искаш да отделиш повече време на даден детайл, за да го направиш перфектен, но трябва да се съпротивляваш на този импулс.

За да избегнете хипер-фиксиране върху, да речем, висуване на ухото на вашия модел и правене на светлосенки, опитайте да рисувате фигурата холитично, като третирате всяка част от вашата рисунка еднакво. Майкъл Грималди съветва да се отдалечите достатъчно,така че цялата рисунка да се събира в погледа ви. „Това ви позволява да организирате по-големите компоненти на рисунката като състав, пропорция и жест, вместо отделни части.

4. Забравете фиксираните пропорции, които сте учили в училище

Някои преподаватели по изкуство карат своите ученици да запомнят фиксирани пропорции на тялото-например, че дължината на тялото е приблизително седем и половина пъти по-голяма от дължината на главата или че лактите на даден човек трябва да се приближават до пъпа. Най-добре е да захвърлите тези вкоренени правила.

Вместо това се уверете, че сте съсредоточени върху истинската фугура пред вас. Една от най-хубавите части от рисуването на жив модел е фактът, че те са ви дали време и разрешение да изучите формата им. Един чудесен начин да се улови подобието на модела е да се измерва тялото с някакъв обект. Може би сте виждали художник да присвива очи и да държи молив във въздуха. Това, което този художник наистина прави-измерва пропорциите на модела срещу молива. Например, ако държите гумата нагоре, може да откриете, че тялото е с дължина на гумата седем и половина и че главата е само около една четвърт от височината на гумата.

5. Излезте от зоната на комфорт

Докато практикувате уменията си, може да се окаже, че сте привикнали към едни и същи движения. Ако сте забелязали, че винаги рисувате тялото с линии или го замазвате с въглен, може би е време да смените своя подход.

Едно полезно упражнение за онези, които се борят с това: ако поставите силно осветление върху тялото на вашия модел ще бъде трудно да пренебрегнете интензивните сенки. За тези, които са усвоили пропорциите, забавно предизвикателство би било да се направи от драстична гледна точка, като например от пода или от тавана. Друг вариант е да се направи парче тонизирана хартия. Когато цветът на вашата страница е нюанс на сивото, то тогава вие сте принудени да рисувате с нови инструменти, които са едновременно по-светли и по-тъмни от хартията.

Изберете упражнение, което е коренно различно от начина, по който вие рисувате и да ви разтърси. Както отбелязва Грималди: „Най-важните упражения са тези, които помагат да се промент по подразбиране начините на приближаване на фигурата.“

 

Превод на статията от: artsy.net

Comments

comments