Светът на изкуството е един бездънен и необятен океан. Гмурнеш ли се в него имаш възможността да откриваш както находки, за които си чел, така и такива, които са неоткрити до този момент. Сякаш всяка животинка под водата символизира някой художник, всяка скала или песъчинка е произведение на изкуството, устояло на природните стихии и натиска на времето. Колкото обаче и мистериозен да е океанът, светът на изкуството никак не му отстъпва. Вижте пет неразгадани мистерии в света на изкуството:

 

5. Тайнствената хубавица

снимка: Йоханес Вермер чрез Уикимедия

„Момичето с перлената обеца” е най-яркото произведение на холандския художник Йоханес Вермер. Въпреки че е създадена през далечната 1665 година, и до днес не се знае със сигурност кое е изобразеното момиче, чието лице определено е младолико. Образът ѝ е допълнен от ярко червено червило, както и голяма перлена обеца, откъдето идва и самото име на творбата. Разбира се, спекулации не липсват – дали това е жената на Йоханес Вермер (без значение, че се знае за брак с друга жена – Катерина Болнес, като определено не тя е изобразената), дали това е някоя от дъщерите му (има 14 деца от брака си), възможно ли е да е потенциална любовница, а защо да не е и детската му любов? Явно, уви, въпроси, чиито отговори ще останат неясни за поредно поколение.

4. Неочаквано добрата комбинация 

снимка: Робърт Рийд чрез Уикимедия

Робърт Рийд – американски художник въвежда термина „картина в картината” (не се знае дали умишлено или случайно).  В началото на 20-ти век, при реставрирането на негово произведение – „В градината”, служител шокирано забелязва, че Рийд е „заложил” още една картина, която обаче до този момент не е била забелязана. Тя изобразявала млада жена, която седяла отвън и пиела чай, докато чете. Не е ясно защо американският художник го е направил. Фактът, че е бил комарджия е доказателство, че е нямал много пари. Възможно е да е нарисувал картината, да не я е одобрил, и да е решил да направи нова, но върху старата, като по този начин да спести пари от ново платно. В музея, в който е била открита тази мистерия пък, са доволни, защото вече ще имат две безценни картини на Робърт Рийд.

3. Мистериозното оръжие на Давид 

снимка: чрез Уикимедия

Големият въпрос е дали „Давид” на Микеланджело държи тайно оръжие в ръката си. Дясната ръка на скулптурата определено е доста по-голяма от нормалното, като се смята, че в нея е поставена т.нар. „прашка”, с която са се изстрелвали камъни, а обсегът на този вид оръжие далеч не е безобиден – до почти 200 метра. Това е само предположение, което има своята логична връзка с написаното в Библията за Давид и Голиат. Има и други спекулации, като дори някои учени смятат, че в ръката на Давид е поставена дръжка от стик, предназначен за голф игра, което обаче сякаш звучи като доста по-малко вероятно. Повечето специалисти все пак се обединяват около мнението, че няма политическа нотка в действието на Микеланджело (каквито са били началните слухове в Италия).

2. Щастливото злощастие 

снимка: Пабло Пикасо чрез Guggenheim.org

Още един случай на скрита картина. Този път художникът е виртуозът Пабло Пикасо. Картината е шедьовърът  „Гладещата жена”. Втората картина е открита чрез ифрачервена камера зад оригиналната творба, като изобразява мустакат мъж. Повече от любопитен е начинът, по който започват спекулациите – след опит за грабеж, който уврежда картината. Какво щастливо злощастие. Някои обаче смятат, че е възможно това деяние (скритата рисунка) да не е дело на самия Пикасо. Все пак по-вероятно е да принадлежи именно на испанския художник, а доказателства за това са използваните бои и четката. Това не е единственият случай, в който се открива скрита картина, в картина, принадлежаща на Пикасо. Друг шедьовър – „Синята стая” (от същия му творчески период) крие в себе си брадат мъж, който носи папионка и яке.

1. Класиката 

снимка: чрез Уикимедия

Какъв по-добър завършек на подобна статия от класиката при картините – „Мона Лиза”. Колкото и известна и позната да е обаче, мистерията не липсва при това произведение на Леонардо да Винчи. Всеизвестно е, че „Джокондата”, както още я наричат, се намира в Лувъра в Париж. Оказва се обаче, че има и още една „Мона Лиза”, която се намира в мадридския музей Прадо. Не се знае със сигурност каква е историята около тази втора картина, но се смята, че тя може да е създадена от самия Леонардо да Винчи или поне от негови ученици. Не е изключено истината да е съвсем различна. Все пак има разлика между творбата в Лувъра и тази в Прадо. Тази, която е в испанския музей, има малко по-различна перспектива, като се постига 3–D ефект. Въпреки всичко „Мона Лиза” си остава като една от най-известните (ако не и най-известната) картина в западната история на изкуството.

Comments

comments