Колко пъти днес срещате термина „милениали“? Всъщност, те често се обсъждат в контекста на консумацията, маркетинга или революцията на работното място. Фактът, че 400 милиона милениали в Индия – родени между 1982 и 2004 – представляват една трета от населението на страната, потвърждава прекомерния интерес към това поколение.

Според доклад на „Морган Стенли“, който изследва и анализира навиците на милениалите в Индия, броят на възрастните от 18 до 35 години ги прави важни за икономическото бъдеще на страната. Той също така заявява, че тяхното влияние би могло далеч да надвиши техния брой.
Тъй като пазарът се върти, за да служи на милениалите, тенденциите показват, че тези пет неща вероятно ще остареят:

Работната седмица от девет до пет

Някои биха могли да го считат за отмяна на предишната работна култура, която не подкрепя равновесието между професионалния и личния живот. Други може да го сметнат за обида към професионализма на старшите. Независимо от това, миелниалите променят динамиката на работното място. Преобладаващото им желание за кариера е насочено към изпълнение, а не към кариера, зависещи от нуждата, кодовете на облеклото, йерархиите и дори официалното поведение, което се очаква на работното място. Това не означава, че те не искат да работят. Напротив : за тях няма значение кога или къде работят, докато работата се върши. Ако тенденцията продължи, ще наблюдаваме появата на гъвкаво работно време или на свободна практика.

 

Гледане на телевизия … по телевизията

С всяко пътуване с автобус или влак – или дори в собствените им дневни – става ясно, че все повече хора гледат забавно съдържание на мобилни телефони, таблети и лаптопи вместо телевизори. Според доклада на Vuclip за Global Video Insights за 2016 г., 85% от зрителите в Индия консумират видео съдържание на смартфоните си. Докато свежестта, разнообразието от съдържание и липсата на реклами са огромни фактори, които държат милениалите далеч от телевизорите, друга причина е, че по-малките екрани са частни и изключително достъпни – по този начин по-благоприятни за предпочитания начин на гледане и следене. Докато телевизорът винаги ще бъде там за големи бюджетни предавания или спортове, той вероятно ще загуби своята релевантност сред по-младите зрители.

 

Собственост

Партньорската икономика или икономиката на акции вече се е доказала като успешна концепция при младите поколения, които одобряват многобройните си предимства. Идеите за споделяне на икономика са интегрирали своите платформи и услуги в ежедневието на това поколение … и това е отплата. Споделянето не се ограничава само до активи, като автомобили или имущество, но и ежедневни неща.  Дали понятието за собственост ще бъде напълно разочаровано от милениалите? Може би не. Стилът на собствеността обаче със сигурност изглежда да се разхлабва.

 

Преработените храни

Хилядолетието предпочита да плаща повече за местна и устойчиво произведена храна. От месото  до ресторантите „от фермата до масата“, популярността на биологично отглежданите продукти предполага, че повечето милениали са съзнателно хранещи се. В Индия нарастващото здравословно съзнание сред това поколение означава, че пазарът на биологични храни се очаква да нарасне с 25%  от 2015 до 2020г.

 

Парични средства и карти

През 2016 г. мобилните плащания в Китай са достигнали 5.5 трилиона долара, което е приблизително 50 пъти по-голям от този на американския пазар (112 млрд. долара). Според проучване на Business Insider Intelligence, в САЩ 40% от милениалите ще се откажат напълно от парите в брой. Технологичното поколение предпочита да банкира настолно или мобилно и е отворено за нетрадиционни начини на плащане. Всъщност безпаричната икономика предлага мобилност, удобство, гъвкавост и лекота на транзакциите, като физическите пари или картите изглеждат изключително непривлекателни за едно поколение, което е израснало с мобилни технологии. Според проучване на Google и Бостън Консултинг Груп, индустрията за цифрови плащания в Индия ще нарасне до 500 млрд. долара до 2020 г. и ще допринесе с 15% от БВП. Индийските хилядолетия имат възможност да използват цифрово изработени портфейли, предлагани от телеком гиганти като Airtel, обещаващи най-бързия и сигурен начин да извършват транзакции. Освен това Airtel Payments Bank интегрира Унифициран платежен интерфейс (UPI) на своята цифрова платформа, което позволява на потребителите да правят сигурни цифрови плащания на онлайн и офлайн търговци.

Comments

comments