Както в много други християнски страни, Коледа е най-специалното време на годината и в Германия. Макар че най-важните съставки на Коледа по света са едни и същи – празнично веселие, време за семейството и вкусна храна, всяка страна има свой специален начин да празнува този магически ден. Тези коледни традиции и ритуали са немски и често са смятани за странни от чужденците.

Ден на Свети Николас

 

Денят на Свети Николас е любим почивен ден за немските деца. В нощта на 5 декември децата почистват и полират ботушите си и ги оставят навън пред вратата, преди да заспят. На другата сутрин те откриват обувките си, пълни с ядки, бонбони и малки подаръци от Свети Николас. Той също така се появява в търговски центрове и детски градини. Въпреки че Дядо Коледа е станал популярен и в Германия, Свети Николас е много по-важен от неговия американски колега. Денят на Свети Николас се наблюдава и в няколко други западно-християнски държави, въпреки че начинът на празнуване варира в отделните страни.

Нощта на Крампсус 

Дяволът Крампус е нещо като помощник на Свети Николас. Смята се, че той придружава Свети Николас, за да даде на непослушните деца тежък урок. В южната част на Бавария мъже в ужасяващи костюми на „Крамп“ патрулират по улиците  и понякога биват канени от родители на особено палави деца.

Календар с обратно броене

Календарът „Адвент“ е важен за обратно броене за Коледа за немските деца. Всеки ден в продължение на четири седмици преди Коледа се открива прозорец в календара, в което разкрива стихотворение, части от история, бонбони или малък подарък.

Богоявление и Стърнсингер

В някои части на Германия Коледа се празнува до 6 януари, което е религиозен празник, известен като Epiphany или Das Dreikönigsfest (фестивал „три царе“). Често децата са облечени като магьосници, ходят от къща на къща и пеят песни (оттук е и терминът „Стърнсингер“ или „звезда певец“).

Коледни пазари (Weihnachtsmärkte)

Разбира се, магията на коледните пазари се е разпространила в много други страни и континенти, но произходът на коледните пазари може да бъде проследен до немскоезичната част на Европа през Средновековието. Няколко хиляди коледни пазари се провеждат из цяла Германия всяка година.

Газирано вино (Glühwein)

Коледният сезон в Германия не е завършен без халби с горещ горещ Glühwein. Тази пикантна коледна напитка се продава в керамични чаши на всички коледни пазари в Германия и се счита за жизнено важна за побояването на зимния хлад и за разпространяването на празнична веселба.

Коледни ангели (Weihnachtsengel)

Коледните ангели са най-обичаните коледни орнаменти в Германия. Те се поставят на коледните елхи и навсякъде в къщите. Коледните ангели са най-често изработени от дърво и често свирят на някакви.

 

 

Comments

comments