Акварелната живопис е сред любимите способи за рисуване на арт ентусиасти и професионални художници. Въпреки на пръв поглед елементарната технология на използването на четки и пигменти, акварелът всъщност предоставя много творчески възможности за изява, пише сайтът mymodernmet.com. За да разнообразите основната техника може да дадете воля на въображението си като включите използването на битови материали в картините. Те ще помогнат да придадете интересна текстура и цветове на платното и ще допринесат с нов, авторски почерк.

Отмиване на цветовете
Този ефект е един от основните при работа с акварел. Постига се, когато потопите четката във вода, оцветите набелязания от вас обект и го отпечатате върху повърността на платното. Това прехвърляне на цветните тонове допринася за „отмития“ вид на картината. Това, за което трябва да внимавате обаче е, да се уверите, че цветовете са разпределени равномерно, за да може когато направите отпечатъка, цветовете да останат ярки.

Снимка: livingpattern, instagram.com/livingpattern/

 

Мокро върху сухо
Следващият метод при работа с акварел е още един фундаментален подход. Него може да създадете като поставите размит цвят съвсем леко върху хартията и когато този първоначален пласт изсъхне, да повторите върху него с боя. И понеже първият слой е полупрозрачен, най-вероятно ще го забележите под боята.

 

Мокро върху мокро
Подходът „мокро върху мокро“ разкрива всички най-добри качества на акварелната боя. А именно да създава ефирен отмит ефект на цветовете. За да претворите тази техника намокрете част от хартията с четката си. Може да използвате както само вода или вода и малко пигмент за тази цел. След това топнете четката в друг цвят и леко я докоснете до намокрената хартия. Ефектът, който ще наблюдавате, е красивото разпределяне на цветовете по платното.

 

Суха четка
Използването на метода „суха четка“ се създава толкова лесно, колкото и звучи. Просто вземете суха или почти суха четка и я потопете в боята. Разнесете цвета по платното. Резултатът – получавате текстуриран ефект, който може да използвате за пресъздаването на козина или коса.

 

Сол
Нанесена върху акварел, солта попива малко от цвета и разкрива красив пясъчен ефект върху хартията. Зпочнете с разпределянето на „отмит“ сочен пласт  – все пак нека има малко пигмент върху платното. След като сте нанесли цвета поставете солта върху него. А след като картината изсъхне напълно (най-добре да я оставите през нощта), изстържете солта от листа.

Снимка: pine_and_ink, instagram.com/pine_and_ink/

 

Повдигане на боята
Има няколко начина за повдигане на боята от платното, но най-популярните включват използването на прозрачно кухненско фолио, което със сигурност имате на разположение вкъщи. Подобно на предишния метод със сол, започнете с нанасянето на отмит цвят, а след това поставете лист от фолиото върху картината. Най-добър ефект ще се получи, ако го набръчкате. Изчакайте боята да изсъхне напълно. Цветът ще се събере под гънките на фолиото и това ще създаде интересна текстура върху платното.

 

Алкохол
Акварелните бои и алкохолът за разтривки са като масло и вода. След като нанесете боята вземете клечка за уши например и съвсем леко потупайте алкохолът върху мократа хартията. Ефектът, който ще се получи със сигурност е привлекателен за окото.

Снимка: amandalannan, instagram.com/amandalannan_art/

Comments

comments