Опра Уинфри веднъж каза: „Успях да постигна такъв финансов успех, защото парите никога не са били основната ми цел.“ Това са и твърденията на повечето милиардери. Днес основната грижа на най-богатите хора не е непременно да печелят пари. Например Марк Зукърбърг иска да промени света, а Елон Мъск иска да построи мегаполис на Марс.

Играчите в съвременната бизнес арена не са просто успешни измамници или деца на съдбата. Днес хората, които постигат успех, с достоини за възхищение. Те са образовани, скромни и статутът им се доказва не чрез демонстрация на луксозни стоки, а чрез размера на благотворителните вноски.

Много неща могат да се научат от тези, които са успели да се изкачат на финансовия стълб със свои собствени усилия. Вижте някои от принципите на богатите хора, с които промените живота си към по-добро.

 9 Намерете целта си и я формулирайте правилно

Стив Джобс не искаше да се откаже от идеята за умен телефо. Неговата цел беше телефон, който може да функционира като компютър, но е лесен за използване.
Вашата цел трябва да бъде конкретна. Например, обичате да печете торти и бихте искали да го правите по-често и би било хубаво да го направите за пари. „Искам да пека торти за пари“, е неправилен начин да формулирате целта си. Правилната цел ще бъде: „Да отворя пекарна, където ще се продават моите торти“. Ако мечтаете за световно турне, ще бъде погрешно да зададете цел „Искам да пътувам по света“. Правилната цел трябва да е: „Искам да спечеля 20 000 долара за пътуванията си“.

 

8 Направете си план и го следвайте

Как ще пътувате по света? Какъв вид транспорт ще използвате? Какъв ще бъде маршрутът ви? Кога ще започнете?

Елън Мъск иска да колонизира Марс. След като изготви плана, той стигна до заключението, че основната пречка е високата цена на полета за Червената планета. Сега Елон е зает да развива по-икономичен космически транспорт.

Навикът за планиране на краткосрочни и дългосрочни цели помага да се идентифицират слабостите и основните задачи, на които трябва да се съсредоточим. Вероятно след изготвянето на плана ще разберете, че целта ви не е да печелите 20 000 долара за едно пътуване, а да намерите хора с подобни мисли за стопсване по света.

 

7 Не се връщайте назад

Вероятно сте чували за такова нещо като емоционална интелигентност. Способността да не подтискате, а да управлявате емоциите си. С други думи, способността да се показва емоция там, където е подходяща, помага да се постигне успех. В допълнение, потиснатите емоции влошават физическото благополучие. Затова не се плашете да покажете истинските си чувства и емоции.

 

6 Обичайте това, което правите

Ако не сте обсебени от собствения си бизнес или целта, към която се стремите, пътят към успеха ще бъде дълъг и най-вероятно безкраен.

Страстта не може да бъде събудена умишлено и ако не сте влюбени в работата си, е трудно да промените отношението си към нея. Ако не можете да се откажете, то поне ще намерите случай, в който ще повярвате, и това ще ви доведе до успех. Междувременно можете да разгледате текущата си позиция като инструмент за постигане на вашата цел.

5 Харчете пари съзнателно

Ако трябва да си купите друга рокля, давайте. Но преди да го направите, помислете колко по-близо тази рокля ще ви доведе до целта ви.

„Харченето на пари разумно е по-трудно, отколкото да ги спечелите“, казва  Стив Джобс
Нямаше ли да пътувате по света? Може би е по-добре да купувате маратонки, в които ще бъде по-удобно да се качвате на стол? Или да посещава курс по чужд език, без който ще е трудно да се организира бюджетно пътуване? Ако сте наистина обсебен от целта си, тогава отказът на рокля или друга импулсивна покупка ще бъде лесна задача за вас.

 

4 Използвайте времето си разумно

Времето е ценен ресурс и човек трябва също така да го използва съзнателно, точно както е с харченето на пари. Използването на времето разумно означава винаги да се намери възможност за отдих и да не се разсейваме лесно.

3 Не усложнявайте живота си

Напредъкът опрости много неща. Пазаруване и резервиране по интернет, автоматизирани домашни уреди, съвременни средства за комуникация – всичко това спестява значително време и усилия. Често обаче трудностите в живота се провокират не от външни обстоятелства, а от самите нас.

„Желанието ви да усложнявате нещата е вашият враг. Всеки може да създаде нещо сложно. Трудно е да се направи нещо просто. „- Ричард Брансън

2 Кажете „не“ на стереотипите и на приоритетите на другите хора

„Мястото на жената е в кухнята“, „истинските хора не плачат“, „имаме нужда от деца, за да имаме някого, който да се грижи за нас, когато сме стари“. Стереотипите не само нарушават възприемането ни за реалността, но и ни пречат за постигането на добър живот, на нашите цели и щастие.

1 Не живейте само за себе си

За модерните милиардери, филантропията е духовен приоритет. Много от тях харчат пари, за да подкрепят нуждаещите се, да развиват изкуство, образование и медицина. Бил Гейтс и Уорън Бъфет започнаха кампания, чиято идея е да дари 50% от доходите си за благотворителност. Има повече от 150 участници в тази кампания, включително Марк Зукерберг, Джордж Лукас, Виктор Пинчук и Владимир Потанин.

„Милениалните са едно от поколенията, които са дарили най-много пари за благотворителност.

Но както казва Марк Зукърбърг, тук не става дума само за пари, а и за време.
Даването на вашето време, внимание и енергия означава да инвестирате в тях. Като помага на другите, човек се чувства необходим и постига мир в сърцето си, който нито една рокля не може да даде. Важно е да се определи правилно приоритетите. Децата в домове за сираци или животни в приютите се нуждаят от вашето време повече от съсед, който се оплаква от мързеливия си съпруг.

Разбира се, принципите, описани по-горе, няма да ви направят богати веднага. Но успехът не винаги означава пари. Защото щастието означава да имате възможност да правите това, което ви харесва, и да вземате правилни решения за вас.

 

 

 

 

 

Bright side

Comments

comments