Президентът Тръмп няма много приятели в Европа. В страни като Германия и Испания оценките му за одобрение са съответно 7 и 11%. Той не се справя по-добре  в Обединеното кралство, където „специалната връзка“ между САЩ и Великобритания е дала възможност на президента публично да се бори с британските законодатели и дори да отмени дългоочакваното си посещение в Лондон.

Ако има някой, който може да се определи като приятел на Тръмп, то това е френският президент Емануел Макрон, който тази седмица бе поканен на първото официално държавно посещение в администрацията на Тръмп в Белия дом.

Докато Тръмп е домакин на редица световни лидери в Белия дом за работни посещения през първата си година – включително германския канцлер Ангела Меркел, израелският премиер Бенямин Нетаняху и японският министър-председател Шинц Абе – нито една от тези срещи не беше гарнирана като официално държавно посещение. В допълнение към посрещането на  Макрон, също може да очаква държавна вечеря, организирана от първата дама и покана да се обърне към Конгреса.

Решението на Тръмп да избере Макрон за тази чест е значимо и заради времето, и поради това, което представлява посещението. Независимо от нередовните си трепетливи ръкопляскания и различни политически програми, Макрон и Тръмп успяха да укрепят силната си връзка през първата си години в кабинета – една, която беше определена с голяма честност. „Макрон е много отворен за несъгласието си с“ Тръмп „в някои области – той е принципен човек и Тръмп явно го уважава за факта, че той основно казва какво има предвид и говори директно „, казва Дейвид Лий, изследовател по френската политика в университета Уорик. Той отбеляза, че това е ниво на уважение, което американският президент „не е предложил на Тереза май или Ангела Меркел“.

Докато връзките на Тръмп с традиционните американски съюзници като Великобритания и Германия са описани понякога като „нефункциониращи“ и „унизителни“, привидният подход на Макрон към „Тръмп“ изглежда работи и за двамата лидери. „С президента Тръмп, имаме много добри отношения“, заяви Макрон в неделя в предаването на Андрю Марр в Би Би Си. Докато френският президент призна, че той и неговият американски колега „не са съгласни по няколко теми“, той отбеляза, че двамата лидери не са спирали да се ангажират един с друг. „Аз говоря много редовно, винаги съм изключително директен и откровен, както е и той. Понякога успявам да го убедя, понякога се провалям“.

Що се отнася до политическата същност, посещението на Макрон във Вашингтон може да даде възможност на двамата лидери да обсъдят тема от взаимен интерес: търговия.  Тръмп вече е изяснил желанието си да договори нова търговска сделка с ЕС – той първоначално се обърна към Меркел за преговорите за ново двустранно търговско споразумение с Берлин по време на посещението си през март в Белия дом. Тя обясни, че такова споразумение може да бъде възможно единствено ако е сключено с ЕС. Като един от лидерите на Европа, Макрон би могъл да бъде идеален арбитър за такава сделка.

 

Comments

comments