Досега много кинолюбители се радват на футуристичните видения за високо-технологична африканска култура в блокбъстъра „Черна пантера“. Изложба в Дормунд показва, че иновациите са ежедневна реалност на африканския континент.

На фона на синьото море, анимирани черупки притежават перла, която в действителност е мобилен телефон, като кабелите от оптични влакна се издават от двете страни на избражението. На заглавието се появява надпис: „Интернет лежи на моркото дъно“.

„Deep Down Tidal“ от южноафриканския медиен художник Табита Резайър изследва идеята за океана като склад за изубените спомени и истории на чернокожите и характеристики в изложбата „Афротех и бъдещето на преоткриването“, която сега показва галерията Dortmunder U. 

Видеоинсталацията на Резайър показва какдълбоководни оптични кабели, които улесняват глобалните комуникации, съвпадат случайно с предишните маршрути на корабите на колониални роби, илюстриращи как интернет поддържа днес подобни форми на колониализъм и дискриминация.

Възстановяването на миналото в бъдеще

Чрез съпоставяне на спекулативни разкази, разгръщащи се в афро-футуристическите произведения на изкуството, се цели да се засили факта, че Африка отдавна е континент на технически иновации.

„Афрофутуризмът винаги е свързан с политически идеи, които разкриват как винаги трябва да гледаме напред. Как можем да си представим бъдеще, което не се основава на расизъм, отстраняване и експлоатация?“-каза куратор Фабиан Сааведра-Лара. „Защото, ако в настоящето няма място за собствената им история, защото някой е дискриминиран от собствената с история и корените му са насилствено трязани поради робство,  то тогава ние трябва да търсим пространство за тяхната ибъдеща история. Това е една от основните идеи на афро-футуризма.“

Блокбъстърът „Черната пантера“ излезнал миналия месец, показва високотехнологичната африканска нация Уаканда, която технологично е почти столетие по-напред от останалата част от света. „Точно сега, с разпространеието на цифровите технологии, има невероятен бум в науката и виденията за бъдещето на африканския континент.“-каза Сааведра-Лара. 

Съвместно с африкански иноватори

Това е точно една от целите на „Стартиращата нощ в Африка“, която ще се състои във вторник в Берлин и е организирана съвместно от Федералното министертво на икономиката и енергетиката, Германската асоциация за африкански бизнес, Глобалната мрежа на германските търговски камари и Лъвчетата на Африка-мрежа от жени предприемачи. Тук предприемачите от Германия и различни африкански страни ще обменят идеи и ще развият възможности за сътрудничество.

„Развитието в Африка със сигурност досега не е било взимано сериозно, но сега се случва промяна“-каза Сисе. :Фактът, че правителствата или мнистерствата вече се занимават с иноваци от Африка, ни показва какви промени са насъпили в парадигмата. С повече от 40% от населението под 15-годишна възраст, Африка е най-младият континент в света. „Африка е пазар, който Западът трябва да има предвид и най-малкото да започне да навлиза в него“-разказа Маина. Това вече се случва в популярната култура. „Афро-футуристичните настройки или идеи намират своето място в световната развлекателна индустрия“-сподели Сааведра-Лара. „За нас е важно да разберем, че тяхния свят е съвсем разичен от нашия и точно затова трябва да създадем място за дискусия, за да се разгледаме критично и да постигнем обща основа за равнопоставеност“.

Финалът на „Афротех и бъдещето на преоткриването“ е на 22 април

 

Comments

comments