Снимка: sbj-bg.eu

Автор: Пламен Велев

 

Александър Иванов, народен представител от ПГ на ГЕРБ, в разговор с Клара Маринова в ефира на Радио К2, заяви позиции по следните теми:

Скандалите, породени от медийните изяви на Антон Тодоров и Валери Симеонов.

„Защо се случва всичко това в средите на властта, защо допускате да настройвате журналистите срещу себе си?”, попита водещата Клара Маринова. Александър Иванов обясни, че неговото лично мнение е, че във въпросното интервю, заради което Антон Тодоров е подал своята оставка, не е доловил нищо повече от лека ирония. „Но как може да се говори за „столчето, което ще му се наложи да освободи”, другият да го заплашва с „виктор-гейт”?”, продължи водещата. Събеседникът й изрази мнение, че това е било просто препратка към миналото, да се питат хора от медия защо е празно „столчето”, а не е заплаха към водещия журналист.

„Един чисто човешки съвет, Вие сте млад политик, дано не Ви се наложи да играете същата роля, която изиграха Валери Симеонов и Антон Тодоров!”, обърна се водещата към своя събеседник. Той отговори, че не го пожелава на никого и се надява никога думите му да не бъдат изтълкувани по начин, по който не е искал да ги изкаже. „Но Вие сте права, ние сме политически лица, и трябва много внимателно да се изказваме, дори да се шегуваме!”, добави народният представител. На въпроса защо са протестирали днес пред МС журналисти, Александър Иванов отговори, че всеки има право да изразява своето гражданско мнение.

„Одобрявате ли личната позиция на политик да бъде представяна на бланка на МС едва ли не като позиция на целия МС?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че това отново е лична позиция и не го намира като някаква нападка или упрек. Той продължи, че се надява да се води диалог за политики, а да не се връщаме назад във времето. „Отношението към медиите е пар екселанс политика. Вие лично бихте ли си позволили на бланка на ПГ да изразявате личното си мнение, личните си позиции, личните си чувства и вълнения?”, продължи водещата Клара Маринова. Народният представител отговори, че не му се е налагало да влиза в такава роля и не мисли, че ще му се наложи. Това е позиция на вицепремиер, издадена от пресслужбата, независимо каква е бланката. Това не е официален документ или позиция на правителството.

Проваленото поради липса на кворум заседание на КСНС.

„Кой печели и кой губи от политиката „на инат? До къде ще докарат България и нас, нейните граждани, политиците, които си „играят игрички“ и не решават големите и остри проблеми на държавата, обществото, на всеки от нас?”, попита водещата Клара Маринова. Александър Иванов отговори, че съжалява, че този КСНС е интерпретиран по този начин от определени участници в него, които всъщност играят политически игри, защото не са спечелили изборите и явно това ги гложди. Народният представител беше категоричен, че тонът на самото заседание е бил изключително конструктивен, с мисъл за решаване на проблемите. След това обаче определени политици от опозицията са започнали да правят внушения. Вместо това би трябвало да се наблегне на политиките, които води правителството.

„А защо тогава няма решение на КСНС, след като не е провален?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че това ще се случи на следващото заседание. По отношение на кворума всички са знаели предварително за ангажиментите на част от участниците, затова не е коректно да се твърди, че заседанието е било провалено умишлено.

Противопоставянето между президента и изпълнителната власт.

Александър Иванов заяви, че самият той тълкува съвета на премиера към политиците от ГЕРБ да не коментират президента като желание да се запази добрия тон между институциите. „Генерал срещу генерал, кой ще победи?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че трябва да победи целият български народ. Той продължи, че си имаме напълно легитимно избрани премиер и президент и не вижда тук някакъв задочен спор.

Обвиненията към ГЕРБ за злоупотреби и срастване с властта.

„Не стихват скандалите в ГЕРБ. Те станаха много… Даже не ми се изреждат. В интерес на истината и реалните факти от историята ГЕРБ не е първата партия, сполетяна от подобни явления, когато е на власт у нас. Защо се случва всичко това?”, попита водещата Клара МариноваСъбеседникът й отговори, че ГЕРБ се опитва да смекчи напрежението, за да се даде гласност на положителните неща, които се случват. Освен това е важно да се подчертае, че ГЕРБ е единствената партия, която не е отваряла чадър над хора, към които има повдигнати обвинения.

“Създава се впечатление, че определени среди в ГЕРБ, известни с близостта си до втория човек в партията, провеждат някаква собствена линия и неведнъж поставят министър – председателя в трудно положение. Под “повърхността” в ГЕРБ сега “тече” много остра борба. Как я усещате Вие вътре в епицентъра?”, попита водещата Клара Маринова. Александър Иванов отговори, че всъщност ГЕРБ в момента се намира в много добра форма. Доказателство за това са и отминалите частични местни избори, на които хората отново са гласували огромно доверие на ГЕРБ. Той още веднъж подчерта, че хората се интересуват от реалните политики, които ГЕРБ води, а опозицията не може да предложи нищо по-добро, като алтернатива. Като цяло сме на прав път, а опозицията се държи деструктивно, вместо да е конструктивен коректив.

Бюджет 2018.

Народният представител обясни, че се очаква до края на месеца да бъде внесен бюджета за следващата година. „Стъпва се на една много добра прогноза за българската икономика, така че съм положително настроен за един балансиран бюджет!”, завърши Александър Иванов разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” на 11 октомври 2017 г.

Comments

comments