Алфи Брадли е известен британски артист, за когото всички говорят след последния му проект. Той създава 8- метрова скулптура с формата на англел, за направата на която са използвани 100 000 ножа. Създадена като национален паметник срещу насилието и агресията, тя е символ за онези, чийто живот е бил засегнат от такъв тип престъпления.

В момента артистът води петиция за поставяне на скулптурата на площад Трафалгар в Лондон, като целта му е да повиши осведомеността относно този проблем.

Брадли прие поканата ни за кратко интервю, в малкото време, което има между събирането на подписи за неговата петиция. Ето какво сподели той с Десислава Христова:

 Здравейте, г-н Брадли. Благодаря Ви, че се съгласихте да ни отделите време за кратко интервю! Започвайки отначало, първо бих искала да Ви попитам откъде идва идеята за направата на тази емблематична скулптура?

– Този вид престъпления(с нож) е голям проблем във Великобритания и затова използвайки ножове за нашата скулптура, ние едновременно премахваме този вид оръжия от улицата и ги използваме, за да създадем изкуство, което подчертава броя на използваните оръжия.

Бихте ли ни споделили повече за самата изработка и процеса на изграждане на скулптурата?

– Трябваше да събирам оръжия от всичките 43 полицейски участъка във Великобритания, след това да почиствам и дезинфекцирам всяко острие. След това отделях и слепвах всички ножове в зависимост от техните размери. За да създам перата на ангела използвах ножче за бръснене.

Защо избрахте да се занимавате с кауза, касаеща насилие и агресия?

– Бях лично засегнат от това, когато един от най-добрите ми приятели беше намушкан в града, в който живея.

В момента водите петиция, за това да поставите скулптурата си на площад Трафалгар. Какво е развитието?

– Все още събираме подписи за нашата петиция всеки ден и се надявам кметът на Лондон да ни даде положителен отговор.

Алфи е роден в Лондон през 1990 г., но на тригодишна възраст се премества в Франция, където живеят родителите му и двамата му по-малки братя.

Той прекарва две години, изучавайки каменно резбарство и още една година в училище, специализирано в скулптуриране, преди да напусне Франция и да се завърне в Англия през 2013 г., за да търси работа като каменен зидар. След време започва да работи като скулптор в Британската железница, където работи до юли 2016 г., когато решава да се отдаде на свободна практика.

През времето си в Британския център за железария той създава много впечатляващи скулптури от главата на RHINO, която седи във фоайето на DEFRA в Лондон, до международно известната SPOON GORILLA – 4- метрова скулптура, изработена изцяло от 40 000 заварени лъжици.

Alfie Bradley/ Facebook

Десислава Христова

Comments

comments