След Черния петък и Кибер понеделника, Amazon достигна нов рекорден връх.  Пазарната капитализация на компанията е около 560 млрд. долара, което я поставя непосредствено след Apple, Alphabet и Microsoft.

С основния си бизнес за електронна търговия, компанията  може да бъде оценена на 1 трилион долара, смята изследователят Морган Стенли.

Как ще се случи това?

Първо изследователят има основание да смята, че бъзнесът на компанията може да достигне до 600 милиарда долара до края на годината.

Тъй като всеки, който е закупил нещо на Amazon знае, има два вида стоки: неща, продавани от Amazon, и неща, продавани от търговци на трети страни. Морган Стенли смята, че продажбите на Amazon за първи и трети доставчици са два отделни бизнеса, като първото се оценява на около 200 милиарда долара, а второто – на 400 милиарда долара. Разликата е, че „Амазон“ получава много по-голяма свобода в продажбите си от трета страна, вероятно защото трябва да понесе по-малко оперативни разходи.

 

При сценарий на трилион долара, отделът за облачни услуги на Amazon може да струва 270 милиарда долара. Тази оценка всъщност е консервативна, твърди Морган Стенли, като се има предвид, че Amazon Web Services (AWS) има по-добри възможности и ръст на приходите от повечето конкуренти в облачните услуги. AWS ще достигнат приходи от 38,5 милиарда до 2020 година, като са достигнали 4,6 млрд. долара през последното тримесечие, което е с 42% повече спрямо същия период на предходната година.

 

Около 85 милиона американци, или две трети от американските домакинства, се абонират за  Amazon, като плащат по 99 долара. Тези клиенти имат средно $ 1300 годишни разходи за Amazon.

До 2022 г. Морган Стенли вижда 146 милиона абонати по целия свят и $ 21 милиарда приходи от абонамент. . Като използва подобна прогноза за приходите, той отчита, че рекламният бизнес на Amazon може да струва 55 милиарда долара.

 

Нека съберем всичко заедно: бизнеса на дребно с 600 милиарда долара, сегмент от уеб услуги от 270 долара, основен бизнес на стойност 70 милиарда долара и 55 милиарда долара от реклами и други приходи. Това е 995 милиарда долара  или може да се каже 1 трилион долара.

Comments

comments