На 27 март в галерия „Ракурси“ се състоя изложбата на Ангел Гешев „Made in China“.

Дългият престой на автора в Китай вдъхновява творбите от тази изложба. Основните теми, които занимават художника са писмеността, знаците и символите. Произведенията в изложбата съчетават абстрактни форми и фигуративни избражения, свързани с историята и духа на тази обгърната от мистика страна. Те са породени както от обикновенни събития от ежедневието, като разходки, срещи, наблюдения и състояния, породени от тях, така и пречупени през погледа на художника въпроси за митологията, традицията и изкуството. Работите, част от които наподобяват калиграфии, са изпълнени в традиционната за Китай техника върху копринена хартия.

За презентацията е нужен JavaScript.

За художника

Роден е през 1962 година в гр. Пловдив. През 1993 година завършва МГАХИ „Суриков“, Москва, катедра „Графика“, магистър. В Москва се запознава и с бившата си жена Ян Ян. През 2015г. основава Фондация „А.Г.-Арт Проект“, а през 2016 г. създава галерия „Арсенал на изкуството“ в Пловдив. Връща се в България, защото времето в Китай не му понася и главно гъстият смог. Така направили и няколко руски бизнесмена, а единият дори си продал трите завода, двете къщи и апартамента. С Ян са имали хубав брак и са си останали приятели. Тя дори е присъствала на откриването на изложбата му. Новата му муза се казва Магдалена Тикова. Той е едва от три години в България, но доста бързо осъзнава, че тя е неговият човек и предложението за брак не закъснява. Той е купил годежния пръстен, по пътя към кварталното магазинче за цигари.

За презентацията е нужен JavaScript.

Творчество

Творчеството на Ангел Гешев е зашеметяващо, мистично, екзотично и пленяващо. Работите му са направени изцяло от китайски материали. Някои от творбите представляват камъни с издълбани, но в същото време релефни глаголически знаци. Печатите, които са винаги в долната част на картината прави сам. Друга част от творбите са картини, които са наименовани „Китайски приказки“. В тях са вплетени много приказки на народите (не сао на китайския), но и част от неговата биография на китайски, глаголица, латиница. Евангелието също е част от тази интернационална плетеница. Стихове за любовта също не липсват. Ако се вгледаме по-добре в картините можем да видим, че има и китайски конници, които редуват посоките си на движение. Има и изобразен дракон, които е един от националните символи на Китай.

Това е първата му изложба в „Ракурси“ и обещава, че няма да е последната за България, макар че няма да губи връзката си и с Китай.

За презентацията е нужен JavaScript.

 

Comments

comments