На 18.10.2017 г. дует „Ритон“ ще отпразнува 40 години на сцена с грандиозен концерт в най-голямата зала на НДК.

Катя и Здравко вече репетират усилено и планират да зарадват почитателите си с нещо ново и различно. Очаква се на концерта да има около 5000 почитатели.

Юбилейният концерт и новият албум носят името „Златен ритон“. „Златен ритон“ е стихотворение на известния български поет Ангел Симеонов, който не за първи път сътворява стихове за славното дуо. Поезията на Ангел Симеонов е безкраен извор на вдъхновение за звездната двойка – Катя и Здравко. 

Ангел Симеонов

Концертът ще сбъдне една дългогодишна мечта на Катя – да представи песен, основана на класическа мелодияЩом прочита прекрасното стихотворение „Златен Ритон“ на Ангел Симеонов, Катя веднага прави асоциация с Лунната соната на Бетховен. Композиторът Росалин Наков вмъква музикален цитат от творбата на Бетховен в инструментала на песента. Така мечтата на красивата изпълнителка става факт.

Концертът за юбилея ще бъде разделен на две части. В първата част феновете ще имат възможността да чуят най-новите песни на любимите изпълнители. Пет от тях  – „Есенна тъга“, „Мечти край морето“, „Пристанище“, „Очакване“ и „Златен ритон“ са по стихове на поета Ангел Симеонов. Във втората част на концерта зрителите ще могат да се насладят на класическите хитове на дует „Ритон“.

Здравко Желязков и Катя Михайлова завършват Държавната консерватория през 1977 година. Те са единствените в историята на Музикалната академия, които се явяват като дует на държавния изпит. След 40 години заедно на сцената изпълнителите са в невероятна хармония и върхова форма. За пореден път те ще подарят едно незабравимо преживяване на своите фенове и ще изпълнят сърцата им с енергия и любов.

дует „Ритон“

Песните на дует „Ритон“, написани по стихове на Ангел Симеонов, са публикувани в  стихосбирките „Любов като насън“ и  „Реката“, наред с много други негови стихотворения. 

Стиховете на известната творба „Златен ритон“ на Ангел Симеонов представляват невероятна комбинация от рими. Думите в стихотворението са изкусно подбрани и събуждат невероятни емоции у всеки читател:

„Златен ритон“ (откъс)

Пр.: „Аз чаках те дълго, с пианото плаках.

Изплака душата ми стон подир стон.

Но в късната вечер все пак те дочаках

и щастие пихме от златен ритон…“

Comments

comments