Екип от български и френски археолози откриха при разкопки антична гробница  южно от гр. Созопол. Открита е при северния склон на възвишението „Буджака“  на територията на частен имот на видния столичен предприемач Павлин Койнов, в охранителната зона на некропола на Аполония, която е със специална териториално-устройствена защита  – разказва археологът Димитър Недев, който заедно с д-р Теодора Богданова ръководи разкопките.

Според  археолога Димитър Недев най-голямата семейна гробница е затворен комплекс със следи от погребални и постпогребални ритуали, който се открива за първи път в подмогилен насип. Това дава основание на арехолозите да предполагат, че в района на Аполония този тип съоръжения са се правили по подобен начин.
Проучената надгробна могила датира от втората половина на IV- началото на III век пр. Хр.  Съоръжението е с правоъгълна форма, изградено от масивни, добре оформени квадри варовит пясъчник.

В гробницата са разкрити скелетни останки на две жени и един мъж, вероятно членове на знатна аполонийска фамилия. Два от гробовете са от типа „цистови гробове“, при които правоъгълната гробна камера и покритието и са от масивни каменни блокове.
Основният гроб най-вероятно е на жена, разположен е в централната част на гробницата и в него е открит гробен инвентар – желязна ножица, бронзова стригила – универсален уред за почистване на тяло  и гърненце.

Стените на гробната камера са оцветени в червено – цвета на прераждането. Това е модел на къща за вечността с подчертан култ към отвъдното. Три от съоръженията са масивни цистови гробове с правоъгълна камера, покрита с големи каменни блокове – обясняват археолози от експедицията.

Теренът, който проучват археолозите от българско-френската експедиция, се намира в район, където според изследователи е съществувала извънградска конгломерация. За това свидетелствали откритите останки на над 300 сгради.
Аполония не е била сгъната само в очертанията на полуострова, затова и е наричана Аполония Магна. Имало е и население извън очертанията на града. Вероятно тази фамилия е била собственик на парцел в района на възвишението „Буджака“ и в него е погребана – предполагат участници в експедицията.

Разкопките в местността „Буджака“  са част от договор за културно-научен обмен, подписан с „Лувъра“ – уточнява Димитър Недев, директор на Археологическия музей в гр.Созопол. Археолози, участвали в експедицията, са убедени, че новооткритото съоръжение има своята архитектурна, висока научна и културно-историческа стойност.

Източници: Dnes.bg, „168 chasa“

Comments

comments