На 17 април, вторник, от 18:30ч. в галерия Ракурси ще бъде откриването на изложбата Закуска в ателието от творби на художника Атанас Хранов.
 
Той е роден на 11 октомври 1961г. в Пловдив. Учи в Средно училище по изкуства, Котел (1980г.). Завършва Художествената академия в София през 1987г., специалност „Дърворезба“ при проф. Антон Дончев. Работи в областта на пластичните изкуства и живописта, смесвайки органично жанровете. Характерни материали за автора са дърво, ръчна хартия, платно, бронз, сребро и полимерна мазилка върху метална конструкция. Атанас Хранов е автор на над 60 самостоятелни изложби, участва в множество общи инициативи и кураторски проекти. Осъществява съвместни проекти с поетите Веселин Сариев и Александър Секулов.
 
 
 
Негови творби са притежание на Националната художествена галерия в София, на много други музеи в страната, както и на частни колекции в България и чужбина. Също така той е и запален мореплавател. Към момента живее и работи в Пловдив.
 
За предстоящата изложба писателят Александър Секулов споделя: Закуска в ателието“ е заглавие, което привидно успокоява драматичната тревожност в картините от новата изложба на Атанас Хранов. Бавният вятър на носталгията и копнежа от предишните творби е заменен от внезапно отворени процепи в пространството, от резки замахвания на четката, от частично маркирани силуети на сгради и хора. Непозната страна на таланта си показва в тази колекция Атанас Хранов: способност да изживява и показва разпъването на човешкото битие между страданието и утехата. Великата илюзия на красотата отново е тук, отново пълни очите и вълнува сърцето, но някъде зад ъгъла се усеща напрежение, минава сянка на колебание, чува се човешка въздишка. И толкова по-силно зрителят на изложбата възжелава светът да върне баланса си, да възстанови вертикалите си, да изживее целостта между човешката душа и божествения дъх. Човекът се бори с разрухата около и в себе си. Закуската в ателието на съзнанието е опит на художника да преодолее забравата, да надмогне умората, да запали отново кандилото на вярата, да намери чистия звън на думите, да ни подари блясъка на света.
 
Изложбата на Атанас Хранов ще остане в галерия Ракурси до 4 май 2018г.

Comments

comments