Цели девет музикални вечери предстоят на Jazz Festival Bansko това лято. 21-вото издание с нетърпение очаква своята публика и гости. За пореден път сред специалните изненади ще бъде стар познайник на публиката, а именно – Аксел Цвингенбергер. Фестивалът ще бъде открит на 3-ти август, 20:30 със световноизвестният пианист, акомпаниран от бъдещето (макар и вече отвърдена) на клавирния блус и буги-вуги – Ладива.

За Цвингенбергер (63 годишен, роден в Хамбург, Германия) може да се каже, че служи като посланик на жанра по света. Обиколил над 50 държави със своята музика и издал 47 диска, той е определян за един от челните пианисти в класацията на буги-вуги-то. Свирил е с едни от най-големите имена сред които: Лайънъл Хамптън (с когото обикаля Европа през 80-те и популяризира името си), Лойд Глен, Джо Нюман, Сами Принс и други. Участва и в техни албуми, а може би, за световната музикална публика (не само в сферата на джаз, блус, буги-вуги) би било най-знаменито името на Чарли Уотс (барабанистът на The Rolling Stones), с когото записват албум. За да запълним представата за „посланик”, трябва да отбележим, че на фестивала в Банско през 2014г, Цвингенбергер свири с японеца Кейто Сайто. Сайто е първият буги-вуги пианист от Япония и е бил вдъхновен в този жанр именно от немеца.

Ладива е от Швейцария и е едва на 29. Тя започва да свири на 14 годишна възраст, а на 21 издава първия си албум. През 2015г. е поканена да свири с Джери Лий Луис на отбелязващото 80 годишнината му турне. Тази покана от него, сама по себе си е доказателство за клавирното умение на швейцарката. А който не знае какво величие е Джери Лий Люис, както се казва на неговия език – „google it”. През 2016г. пък, е поканена да участва на Boogie Woogie Dinner с домакин, пианистът и водещ, Jools Holland. На мероприятието присъстват също – Аксел Цвингенбергер, Бен Уотърс, Невил Дики и др. През 2017 година на награди в Лондон, Ладива получава призът за „най-добър буги-вуги пианист”, което непременно я поставя на световната карта сред отвърдените вече изплнители.

И така, датата е ясна. Танцуващите върху нажежените клавиши пръсти, ще допълнят горещината на август и заедно с още редица изпълнители, Банско обединява планински пейзажи и история, а сега ще се превърне и в централна музикална точка на полуострова.

Билети можете да закупите в Eventim.bg: https://bit.ly/2InDj3J

 

Comments

comments