-Преседателят на ЕК Жан-Клод Юнкер призова  за единство в подкрепа на пакта

Дни след като опозицията поиска обяснение от управляващите за българската позиция за пакта за миграция на ООН, ГЕРБ и патриотите бяха категорични, че страната ни няма да подкрепи документа.

Позицията, която изразява българското правителство е да не се присъедини към глобалния пакт за миграцията на ООН. Решение, което смятаме, че е правилно към настоящия момент, съдейки позицията и повединието, което заемат други отговорни фактори в държавата, изтъкна в становището си Цветан Цветанов-председател на ПГ на ГЕРБ.

-„Този документ би бил застрашаващ за националиния ни интерес и днешното решение е изключителено супер за България. В сряда министрите на външните и вътрешните работи и  на социалната политика ще информират дипутатите от две парламентарни комисии за българската позиция за пакта. Според еврокомисията документа защитава европейските интереси“ – допълни Ангел Джамбазки – евродепутат от ВМРО.

  • Какво представлява глобалния пакт за миграция на ООН?

Глобалният пактза сигурна, редовна и законна миграция няма юридически задължителен характер.Неговата цел е да направи миграцията безопасна и регулируема. Предвидена езащита и интеграция на мигрантите, информационни центрове, където бежанците  контактуват с представителна тяхната държава.Ще се улеснява събиране на семейства, които са разделени по визови причини.Държавите се насърчават също да предвиждат планове за здравни услуги замигрантите. Този пакт, макар и правно необвързващ, създава определенистандарти, които държавите, подписали пакта, на практика се задължават да поддържат.Една от целите на този договор е да се създадат едни нормативни условия с редзадължения за националното законодателство, включително медиите, здравните исоциалните системи, които да гарантират една легална миграция, която севъзприема като нещо положително за всички държави. Пактът не задължава, тойдава приоритет на националното законодателство, дава възможност да се определязаконността или незаконността на миграцията, съобразно националното законодателство.Австрия и Унгария се оттеглиха от пакта, защото застрашава суверенитета им.Такава стъпка обмислят също Полша и Чехия.

Преседателят на ЕК Жан-Клод Юнкер призова  за единство в подкрепа на пакта

Брюксел призова за единство в подкрепа на пакта-снимка:OFFNews

В Брюксел смятат, че споразумението на ООН по въпросите на миграцията би превърнало предизвикателството във възможност за развитие. Споразумението за безопасна, методична и регулирана миграция бе прието по принцип през м. юли от всички 193 държави-членки на ООН. Така незаконната миграция би намаляла. Биха се създали възможности за законна миграция и за защита на правата на мигрантите. Ако бяха го прочели страните нямаше да се оттеглят – категоричен е Брюксел.

Сред оттеглилите се е Австрия. Мотивите – правителството на Себастиан Курц е против текстове, които предвиждат членове на семействата на мигранти да пристигат от чужбина, да получават образование и здравни услуги, както и да се преселват хора, които страдат от промените в климата. Почти по същото време това обяви и Хърватия, която напоследък е обект на мигратски натиск. Унгария оттегли подписа си със съображение, че документът размивал границата между легални и нелегални мигранти. САЩ отхвърлиха документа, тъй като били отхвърлили глобализма и  смятат, че в него има текстове несъвместими с американската миграционна политика и политиката за бежанците.

 Австралия също няма да бъде на 11 и 12декември в Мароко за полагане на подпис под документа на ООН. От Полша и Чехиябяха получили подобни сигнали. Европейската радикална десница, включителноГермания не иска такъв документ, независимо от многократно подчертаваното, чеспоразумението на ООН за миграцията няма задължителен характер.

Източник:Pixabay; БНТ

Comments

comments