Графитът на световноизвестния артист бе показан на 250-тото издание на годишната „Лятна изложба“ на Кралската академия за изкуства в Лондон.

Летните издания на Кралската академия винаги са очаквани с нетърпение, заради нестандартните се кураторски решения и смел вкус. Тазгодишното събитие е по-цветно и освободено отвсякога, защото се организира от ексцентричния контемпорари артист  Грейсън Пери, който е и член на академията. Пери не се поколеба да се появи на пресконференцията си пред медиите тази седмица, облечен като Клер, своето алтер – его.

Резултатът е по-положителен от очакваното. За първи път в историята водещ критик в областта на изкуствотон даде пет звезди в ревюто си за събитието. „Напълнил е галерията с боклуци. По-добър начин.“ – е лаконичната оценка на Джонатан Джоунс от „The Guardian“. – „Най-либералната и свободна от предразсъдъци изложба за съвременно изкуство от години насам. Тя зачертава категориите за „добро“ и „посредствено“, „модерно“ и „архаично“. До този момент академията бе свикнала да получава по-скоро негативи, отколкото комплименти от критиците.

Тя подминава каквито и да е условности и стереотипи за това какво е подходящо да се изложи в галерийно пространство и така ни подтиква да разгледаме всички начини, които хората използват, за да изразят чувства или идеи. Преминавайки условностите, кураторите дават възможност да се реализира чистата дефиниция за това що е изкуство.

„Гласувайте за любовта“, Банкси, Photo by Daniel Leal-Olivas/AFP/Getty Images. @artnet

Дизайнът на тазгодишното събитие е решен в тропически тонове и контрастиращи се, ярки цветове по идея на Пери. Изборът за нюанс на стените включва лимоненожълто и тюркоазено. Върху тях се отличава  работата на Банкси със своето приятно за окото светлочервено. Тя е изявление на твореца по отношение на Брексит и е символично оценена на стойност от 466 мил. долара. Цената не е подбрана случайно. Това е сумата, която кампанията за отделяне на Великобритания от Европейския съюз обеща да внася всяка седмица към Националната здравна организация, при условие, че страната се отдели от ЕС. Реакцията на Банкси е надписът „Гласувайте за любовта“ върху износен стар плакат, с който за пореден път потвърждава статуса си на артист, който има свой коментар върху събитията.

Пери, заедно с останалите организатори – Корнелия Паркър, Конард Шаукрос и Дейвид Мич направиха тазгодишната селекция, без да се ограничават от имена и авторитети. Наред с творби на членове на академията, световноизвестни артисти са подбрани обещаващи млади творци, които само са си мечтали да видят своите работите наравно до картини на Анселм Кийфър и Едуард Руша, или пък до скулптурите на Ел Анатсуй.

„Всичко за продан, Майкъл Ленди, image copyright the artist, courtesy of Thomas Dane Gallery., @artnet

Сред цветните решения е композицията „Разпродажба“ на Майкъл Ленди. Тя представлява количка от супермаркет, напълнена с всевъмозжни вещи с обявени цени. Върху нея крещи надпис „Всичко за продан“. Самата скулптура пък е с цена от 56 хиляди долара и дава тон на началото на продажбите на „Лятна изложба“ Инсталацията се кипри  върху корицата на каталога, в който е събрана ценовата листа на около 1200-та творби от събитието. Около 30% от приходите на Кралската академия ще отидат в подкрепа на студенти, на които ще бъдат осигурени безплатни стипендии за обучение.

Освен чувствително увеличения брой на творбите, пуснати в продажба, друга положителна практика от тази година е и разширеното пространство. За първи път от историята на изданието изложбата ще се влее горния етаж на галерията. Там могат да бъдат видени предимно фотографии и принтове. Сред тях се отличава проектът на Джейн и Луис Уилсън, който документира тест на H-бомба в съоръжение в източна Англия.

Социалната ангажираност е една от водещите теми. Няколко произведения напомнят за фаталния пожар в Западен Лондон от миналата година, който изгори кулата Гренфел и остави семейства без дом. Пърформанс артистът Майк Нилсън постави на стълбището в галерията спална завивка с останки от разрушените сгради. Върху други творби може да видим изображенията на Ким Чен Ун и Доналд Тръмп.

Изложбата ще продължи от 12 юни до 19 август в Лондон.

 

Comments

comments