България вече е загубила една пета от населението си от 90-те години на миналия век, пише издание BBC.

Журналистката от медията Рут Алекзандър, обикаляйки западната част на България, установавя, че  много млади българи се преместват в градовете в търсене на работа.
Стоян Евтимов, от планинското село Пещера, казва за BBC, че е щастлив да има работа, водейки фолклорната си група и организирайки ежегоден музикален фестивал в опит да съживи традиционната музика и селото. Въпреки това, той намира живота на село неустойчив.

Невъзможно е да се намери някой, който да се ожени тук в селото или  наоколо, просто защото няма млади хора. Единствената възможност да намеря някого е в града „, казва той.
Би било много тъжно и трудно да напусна селото, но в определен момент ще трябва да го направя.“
Българските села губят хора от десетилетия насам.
Когато комунистите поемат властта след Втората световна война, те създават колективно земеделие и много земеделски работници намерат работа в нови заводи, пше BBC.
След като комунизмът пада през 1989 г. и колективните ферми се разпадат, тази тенденция на напускане на провинцията и заселване в градовете се изостря.
И много хора не спират там: продължават да търсят работа в чужбина, продължава изданието.
През 1989 г. в България живеят почти девет милиона души. Сега са малко над седем милиона. До 2050 г. този брой се очаква да бъде по-малък от 5,5 милиона. До края на века може да бъде близо от половината на това, което е сега.

Изданието посочва още, че заради миграцията на млади българи, раждаемостта в страната ни рязко спада.

Правителството въвежда редица мерки, в опит да се справи с обезлюдяването, чрез стимулиране на раждаемостта- предлага помощ за разходите по лечение на раждаемостта, грижа за децата и кредити, пише медията.

Въпреки това, страната не желае да приема бежанци. Журналистката Рут Алекзандър напомня думите на Валери Симеонов, който неотдавна заяви, че България няма нужда от необразовани бежанци.

Comments

comments