Малко технологии имат способността да предизвикват сред обществото страстни онлайн дебати така, както Биткойн. Виртуалната валута е постоянен източник на интерес откакто се появява концепцията за нея през 2008 година.

Днес, стойността на един биткойн достигна нови рекорди и вече се тъгува за 12 000 долара. Това превръща първоначалните инвеститори в истински милионери.

Но защо и как всъщност се случи всичко това? Биткойн ли е валутата на бъдещето? А валута ли е изобщо или е една абсурдна пародия?

Какво е Биткойн?

Биткойн е едновременно глобална разплащателна система и валутна единица и се разпространява в децентрализирана мрежа, т.е. не се управлява от централна банка, а единствено от самите ѝ потребители. „От гледна точка на потребителя, Биткойн е нещо като „пари за интернет“. Биткойн може да се разглежда и като най-успешната тройна система за счетоводни записи, която е позната“, обясняват специалисти от сферата на трейдинга.

Как работи Биткойн?

За потребителите, Биткойн е една апликация, чрез която лесно може да изпращате и получавате биткойни през телефона си.

От друга страна, зад кулисите, Биткойн разчита на блок-верига. Това е публична споделена счетоводна книга, която съдържа всички потвърдени публични транзакции. „Автентичността на всяка транзакция е защитена с цифров подпис, кореспондиращ с адресите на изпращане, което позволява на всички потребители да имат пълен контрол върху биткойните, които напускат сметката им. В допълнение, всеки, който може да обработва транзакции с използване на изчислителната мощ на специализиран хардуер печели биткойни за тази услуга“, споделят от bitcoin.org.

От какво се влияе цецата на Биткойн?

Цената на Биткойн се мени постоянно. Днес стойността му достигна 12 000 долара. Въпреки това много скептици продължават да твърдят, че криптовалутата е един балон, който може да се спука по всяко време. Съществува и второ мнение, на застъпниците, според които това е само началото на развитието на Биткойн.

Кой е Сатоши Накамото?

Сатоши Накамото е мистериозният създател на Биткойн и блок-веригата. Многобройните опити да се разкрие човекът или хората, стоящи зад това име, остават неуспешни.

През 2014 година, Newsweek magazine, дава предположение, че Дориан Накамото е създателят. Аферата приключва с преследване с коли и опровергаване на твърденията.

Друг „заподозрян“ е Крег Райт, който сам се обявява за създател на криптовалутата. Той дава редица интервюта, но не успява да докаже правотата си, тъй като по негови думи „няма достатъчен кураж да направи доказателствата публични“.

Колко хора използват биткойн?

Хората зад най-популярният Биткойн портфейл в света твърдят, че имат повече от 10 милиона клиенти. Това е почти двойно повече от броят им в началото на 2017, когато трейдърите достигаха 10 милиона.

За какво се използва?

Биткойн има много различни функции, включително финансиране на компании, инвестиране, плащания на всякаква стойност без такси и др. Наскоро обаче хората започнаха да го свързват с осъществяването на криминални дейности като разпространение на наркотици, пране на пари, откупи и кибер измами, тъй като на практика е почти невъзможно да се разкрие самоличността на хората, търгуващи с биткойн.

Някои го използват в магазините и ресторантите за плащане на сметки, а трети просто го пазят, надявайки се цената да продължи да се покачва и да забогатеят още повече.

Трябва ли да инвестирам в Биткойн?

Биткойн е защитен от измами и злоупотреби, благодарение на независима и децентрализирана организация. През периода на съществуването си той отчита много голяма възвръщаемост, така че хора инвестирали 2000 долара преди пет години, днес са милионери.

След още няколко години, цената му удари рекордните 12 000 долара, но не трябва да забраваме и сривовете, които криптовалутата преживя през годините и хората, които започнаха да си задават въпроса струва ли си тази инвестиция.

Comments

comments