Снимка: Reuters/Neil Hall

 

 

Българи са измамили шведската музикална платформа Spotify за около 1 милион долара миналата година. Това се пише доклада Music Business Worldwide, оповестен миналата седмица, цитиран от изданието Кварц.

Не е ясно дали българинът е бил един или цяла група, но схемата е следната: въпросният профил е качил няколко плейлисти с песни от трети страни, създавайки фалшиви сметки в Spotify, с цел да се увеличи броя на паричните потоци от системата за изплащания, която работи на базата на процент от музиката.

Изпълнителен директор на марката за пръв път забелязва необичайната дейност през септември 2017 г. в редовните приходи на Spotify, изпратени на индустрията, според доклада, но вече е било твърде късно.

В плейлистите е имало около 500 песни с едва 1200 слушатели. Повечето от песните са с продължителност от подозрителните 30 секунди, като се има предвид, че точно това е минималният период от време, в който трябва да бъде изслушана песен, преди Spotify да я регистрира.

Възможно е тези 1200 последователи да са истински, пламенни слушатели. Но много по-вероятно е един човек или група да създаде 1200 разплащателни Spotify сметки и да пусне 500 песни на непрекъснати, случайни цикли. Това изглежда скъпо – 1,200 сметки в размер на 9,99 долара на месец, докато не дойдат изплащанията.

Средната сума на Spotify за песен е $ 0.004. Ако 500 песни от 30 секунди са настроени  на автоматичен 24-часов цикъл за един месец, това прави 72 милиона долара в този период – или 415,000 долара на месец.

Източниците на Music Business Worldwide изчисляват, че измамата е стартирала четири месеца, преди служителите от индустрията да предупредят Spotify, който от своя страна изтрива повечето от песните в плейлистите.

Spotify казва, че „подобрява методите за откриване и премахване“, но няма очевиден начин, по който това може да бъде направено щателно и последователно.

Българската схема не се отличава със своята оригиналност, колкото с нейната пълна гама и лекота„, казва Джон Сий, специалист по развлечение, който специализира в областта на авторското право и стрийминг, цитиран от Кварц.

Comments

comments