Гордост за ансамбъл „Родопа“ е „космическия глас“ Валя Балканска 

„Чан до чан, песен до песен“ е името на спектакъла, с който ансамбъл „Родопа“ Смолян ще изнесе концерт на 25 февруари от 19.00 ч. в Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив. Магията на Родопа планина идва в Пловдив, за да чуем едни от най-популярните и любими родопски песни и музикални произведения. Те потапят публиката в неповторимия дух на Родопа планина и обаянието на родопската песен. Спектакълът  е едно своеобразно завръщане към корените, един изминат път към нашите предци.

Всяка родопска песен е история, изживяна в сърцето на всеки родопчанин. Родопската песен – тя не се пее с глас, а с душа. Когато запееш на върха, планината поема и разнася гласа ти. Подухне вятър, дигне песента и я възнесе на високо и широко, па се зарее като птица, като литнала ласка и вопъл от майчиния скут на Родопа планина.

Фолклорен ансамбъл „Родопа“ Смолян е създаден през 1960 г., за да събира, запазва и популяризира уникалния песенно-инструментален фолклор на Родопа планина. Трите здраво споени формации– народен хор, оркестър и танцов състав, поднасят специфично стилово изкуство,наситено с багри и многогласие, и овладян ритъм.

Залюляните песни и мелодии, нагънатите родопски хора, различните български фолклорни области (от Странджа, Трънско и Добруджа, Пиринско и Крайдунавско – сродени и взаимно подхранващи се) изграждат професионалния облик на фолклорен ансамбъл „Родопа“.

Убедителното народно-изпълнителско изкуство на ансамбъл „Родопа“ е известно не само в България, но и по света – Полша, Чехия, Германия, Франция, Русия, Северна Корея, Гърция, Китай, Италия и много други страни. От основаването си ансамбъл „Родопа“ има над 6000 концерта и с годините придобива все по-голяма популярност и признание.

Със своите успехи пред многобройната публика ансамбълът е спомогнал за популяризирането на родопската песен и танц. Той има изключително голям принос за обогатяване на културния живот на България. Засвоите постижения ФА „Родопа“ е удостоен с редица награди и отличия, сред които орден „Кирил и Методий“ – I-ва степен, Златна лира, Кристална лира и Сребърно огърлие на Съюза на музикалните и танцови дейци.

Гордост за ансамбъл „Родопа“ е „космическия глас“ Валя Балканска, чийто творчески път е свързан изцяло с ансамбъла. Билетите  за концерта „Чан до чан, песен до песен“ могат да се закупят  в Билетен център пред община Пловдив.

Източник Plovdiv24

Comments

comments