Предисторията

Въртележка от собствениците на сградата

Последният купувач не подозира, че имотът е заложен срещу кредит
Масон, финансист и „Отворено общество“ са я притежавали.
Заради фаталната история със самоубийството на любимата на Яворов – Лора, къщата на столичната улица „Раковски“ сменя няколко собственици още в годините преди 1944 г. Притежателите й, които са заварени от комунистическата власт, са изселени. През 1959 г. племенницата на поета – Ганка Найденова, започва да възстановява етажа. Тогава държавата придобива къщата, като купува от собствениците една трета от нея. За останалата част им плаща наем. Сградата е достроена и цялата се превръща
в музей през 1963 г. След Десети ноември обаче наследниците се отказват от предложеното обезщетение и си връщат собствеността. Следва нова въртележка на препродажби на сградата, която е на пъпа на София и се радва на голям интерес. Така през 2003 г. къщата става собственост на „Отворено общество“, което първоначално има големи планове, но впоследствие също предлага имота за продан. Следващият купувач е Георги Крумов, собственик на фонд“И-куест“, който също е амбициран да превърне дома в културно средище. Следва
обаче нова продажба на частно дружество с няколко съдружници, сред които са видният масон Валери Митков и финансистът Емил Хърсев. Новият собственик Васил Панчев купува къщата на Пейо Яворов през 2015 година срещу натрупан дълг от 300 хил. евро, за който не е и подозирал.

Оказва се, че над имота има все още неизплатена ипотека от предишния й собственик – бизнесменът Володя Лозанов. Това е и пречката за сключване на сделка между Панчев и Министерството на културата за замяна на имота, за да стане музеят държавна собственост. 


В сградата се съхраняват ценни сбирки от ръкописи, оригинални фотографии, личната библиотека на поета, първите му издания с
автографи, оръжейната му колекция, както и лични вещи на Пейо Яворов, Мина Тодорова, и Лора Каравелова, живописни платна, графични листове и произведения на пластичното изкуство от бележити български творци.

 

Фактите

През последната година директорът на Националния литературен музей Атанас Капралов  е постигнал споразумение със собственика на къщата Васил Панчев, че тя ще бъде музей.
Институциите са постигнали съгласие за придобиването на сградата на музея от общината или държавата. Точният юридически механизъм предстои да бъде съгласуван, но целта е сградата да се стопанисва от Националния литературен музей в партньорство със Столична община – споделя зам.-кмета на София Тодор Чобанов –  „Това е една голяма кауза на нашия град. С радост съобщаваме, че сградата се появи за публична продан, кметът потърси министър-председателя и министъра на културата, за да направим всичко възможно сградата да бъде спасена. Сега влизаме в една процедура, юристите на институциите ще намерят най-доброто решение.“ „На този етап можем да кажем, че институциите са се споразумели къщата музей да стане обществена собственост“ – заключи той.

И така емблематичната сграда на улица „Раковски“ 136 е обявена от частен съдия изпълнител за публична
продажба на цена  от 1 628 758 лв. Търгът започна на 15 октомври и ще приключи на 16 ноември.

– Намерението на държавата за придобиване на къщата, в която се помещава музеят “ Пейо Яворов“, е адекватно, но твърде закъсняло. Защо държавата чака Яворовият музей да бъде пуснат на търг, за да го поиска?
Столичната община би била подходящ бъдещ стопанин на къщата – споделя внучката на една от сестрите на Пейо Яворов – Явора Стоилова.

първите му издания с автографи, оръжейната му колекция,както и лични вещи на Пейо Яворов, МинаТодорова, и Лора Каравелова, живописни платна, графични листове и произведенияна пластичното изкуство от бележити български творци.

– Разчитам, ако успеем да откупим дома на Яворов, той да се превърне в културно пространство – не само за изложби, но и за пърформанси и театрални спектакли – заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова. – „Къщата на Яворов трябва да бъде отворена свободно за граждани и пълноценно да изпълнява функцията на музей на един от най-великите български поети. Нашата задача е тя да бъде съхранена като архитектурен паметник, заедно с всички изключително ценни сбирки от ръкописи, книги и вещи на поета Пейо Яворов – допълва тя. 

.


Comments

comments