Най-ранните спомени на Цветилена Бочукова, свързани с рисуване, са от ателието на съседа ѝ художник. Тогава тя е в детска възраст. Отива в ателието, седи си и гледа. Кротува, за да не пречи, а човекът няма нищо против от малко компания.

Цветилена се впечатлява от картините и изобразителното изкуство. В по-късен етап тя има възможността да посети галерии в Дрезден, Москва, Санкт-Петербург, Варшава, но няма да забрави първата галерия, във Видин. Там тя вижда портрет на жена, чиито очи няма никога да забрави. 

Бочукова е родена именно във Видин през 1961 г., но живее и работи в София. Започва да рисува в късен етап. Чак през 2016 г. „Желанието си да правя това осъзнах предната година, но известно време мина в колебания.  Но нали човек се учи докато е жив. Осигурих си професионални материали, за да мога при неудовлетворителен резултат да търся причините в себе си,“ споделя Цветилена.

Тя няма академично образование в областта на изкуствата, но не харесва определението самоук, защото ѝ звучи като самовлюбен. Ю
В съвременния, пълен с леснодостъпна информация свят, не се учи от другите само този, който не иска. Липсата на академично образование се опитвам да компенсирам с набавяне на нови знания. В годините съм събрала немалка библиотека с  издания за история на изкуството, за творчеството и живота на различни художници. Сега се възползвам и  от  възможностите, които дават новите технологии,“ разказва ни Цветилена.   

Поради тази причина, тя се радва изключително много на приложението Google Art, където с много добро качество и висока резолюция могат да се видят творби от различни епохи и от цял свят. Каталогът включва и някои български майстори. „Обичам да гледам. Не възприемам себе си като художник, а като ценител на изкуството, който си е позволил лукса да рисува“.

Сега, Цветилена рисува постоянно, което й доставя голямо удоволствие. Тя харесва илюзията, която се създава, обемите, които възникват на гладката повърхност. Рисува различни неща, но предимно представи и спомени, понякога и по-реалистично и с внимание към детайла. Друг път – с импресионистичен фокус. 
Използва и разнообразни материали – акварел, пастел, масло, акрил, смесени техники, а също рисува и коприна. 

Цветилена не се смущава от популяризиране. Над 30 нейни картини са притежание на различни хора, вече публикува творбите си онлайн, а също така ѝ предстои участие в реално изложение – Артекспо Есен 2018, не къде да е, а в Рим. 

Comments

comments