Снимка: Worldtodaybg.com

Ева Моусес Кор, оцеляла след ужасите на Холокоста и експериментите на доктор Менгеле в Аушвиц, разказва своята история и дава прошка на нацистите.

Ева и нейната сестра-близначка – Мириам израстват в малко селце в Румъния. През 1940 година те са единственото еврейско семейство в региона.

На десет години, сестрите, заедно със цялото си семейство, са изпратени в концлагера Аушвиц.

Когато пристигнахме там, всичко беше оградено с бодлива тел, навсякъде беше тъмно и неприветливо, помислих си, че това е адът на земята.“, спомня си Ева.

Тридесет минути след като стъпват в концлагера, близначките са изскубнати от ръцете на майка си, баща им и двете им по-големи сестри също изчезват в тълпата. Мириам и аз вече нямахме семейство, бяхме съвсем сами и нямаше към кого да се обърнем за помощ“, споделя Ева.

Първото впечатление на Ева е ужасяващо, но то е едва началото на нейните страдания. Жертвата разказва, че наясякъде е имало трупове – особено на деца. Сестрите очакват смъртта, но вместо това стават опитни зайчета и са включени в експериментите на доктор Менгеле (ангелът на смъртта), провеждани върху близнаци.

След първите седмици вече осъзнавахме, че семейството ни е мъртво, знаехме, че ще останем живи толкова дълго, колкото Менгеле прецени.“, разказва тя.

Снимка: prairiemom.me

Доктор Менгеле експериментира със своите жертви, като изучава ефектите от различни лекарства и отрови върху тях. Според потресаващите спомени на Ева, той дори се опитва да създаде сиамски близнаци.

След като друга двойка близнаци се връща от посещение на лабораторията, се оказва, че Менгеле е зашил гърбовете на двете деца един за друг и се е опитал да свърже кръвоносните им съдове и някои органи. След тежки мъки и гангрена те умират.

Докторът инжектира Ева и Мириам три пъти в седмицата с различни химикали и бактерии. След поредната доза, Ева се разболява много тежко – тя получава силни болки, крайниците й се подуват и често губи съзнание. Прогнозата на Менгеле и останалите лекари е, че й остават само две седмици живот. През следващите дни, тя не спира да се бори. Въпреки че през повечето време лежи безжизнена на пода, без да може да достигне дори кранчето на чешмата, Ева оцелява.

След девет месеца затвор, Ева и Мириам са освободени от руски войници, които нахлуват в лагера.

В следващите години сестрите страдат от различни здравословни проблеми. Мириам има недоразвити бъбреци и умира от рядка форма на рак, най-вероятно причинена от вливането на отрови в нейния организъм.

Днес Ева изнася лекции и открито споделя нещастията, сполетели нея и сестра й. Тя посещава Аушвиц след освобождението си, спомня си ада и дава прошка на Менгеле. „Простих на всички, които провеждаха експериментите, простих им, защото имам тази сила и тя ми дава емоционална свобода“, казва Ева. Тя усеща, че вече не носи товара от трагичното минало на раменете си. Нейното послание гласи, че никой човек не може да се чувства свободен без да даде прошка на враговете си и на тези, които са му навредили.

Източник: CBN

Снимка: truthpraiseandhelp.wordpress.com

Снимка: history.com

 

Comments

comments