Днес, 2 април е Международният ден на детската книга. Датата е и рожденна за един от най-добрите детски писатели Ханс Кристиян Андерсен. 

Ханс Кристиян Андерсън

Като деца винаги има една приказка, която разтърсва света ни и ни кара да се припознаем в героя на Грозното патенце, Малката кибритопродавачка, Палечка, Зайчето, Мечето, Джуджето и др. Историите в детските книжки носят особен заряд, свързан с наивност, чистота и носталгия по одраните колене и, неуморното тичане и прегръдките на мама, тате, дядо или баба.
Ето защо, макар прибрани някъде там из вкъщи, детските книги заемат специално място в сърцата на нас – вече порасналите. Детските книги чакат да бъдат извадени от кашоните и шкафовете. Чакат да бъдат отворени, прелистени и изживени. Отново!

Днес, 2 април е Международният ден на детската книга. Датата е рожденна за един от най-добрите детски писатели Ханс Кристиян Андерсен.  Той постига международна известност още преживе и неговите текстове вдъхновяват редица пиеси, балетии, анимационни и игрални филми. Създадените от него приказки са преведени на повече от 150 езика и вълнуват читателя вече почти век.

През 1953г в Швейцария е основана организация с нестопанска цел IBBY, която учредява награда „Ханс Кристиан Андерсен“ за детска литература. OT 1956г. насам, на 2 април  организацията връчва наградата  на автори, оставили траен принос в областта на детската литература. А от 1966г. я присъждат и на илюстратори. Отличието е толкова престижно, че се нарича „малката Нобелова награда“. Освен това  на всеки две години IBBY публикува „Почетен списък“ с произведения на автори от различни страни. Избраните книги се превръщат в представители на най-доброто от детската литература за всяка държава.

За гордост и радост, ние българите заслужено присъстваме като лауреати в Почетния списък в лицата и творбите на Ангел Каралийчев-първият отличен от организацията български писател с книгата си „Приказен свят“. Успехът следва Дора Габе с „Мълчаливи герои“, Николай Зидаров с „Камбани на щастливото детство“, Валери Петров – „Пет приказки“,  Йордан Радичков-„Малки жабешки истории“ и много други български творци. Прозведението на Георги Константинов „Туфо рижият пират“ пък  е два пъти номинирано за вклюване в списъка, което е прецедент.

За отличните си илюстрации в почетния списък присъстват Любен Зидаров към книгата на Николай Райнов „Приказки от цял свят“, Румен Скорчев за „Храбрите щурци“ на Асен Разцветников, Симеон Венов за „Синята брада“ на Шарл Перо и Тоня Горанова за „Патиланци“ на Ран Босилек.

За презентацията е нужен JavaScript.

Детските книги не надничат надменно от лавицата, като произведение от Толстой, а чакат да бъдат пожелани от някое мъниче. Богати на въображаеми светове и цветни прелестни илюстрации, детските книги създават нова реалност. Не е ли това другата по-красива реалност, в която да попаднат децата ни? Интернет игрите винаги ще ги очакват като пораснат, но нека сега им покажем братчето и сестриче Хензел и Гретел, вечното дете Питър Пан и палавите Патиланци. Сега, преди моментът да  отмине! Да отпразнуваме деня на най-желаните четива-детските!

Comments

comments