Цветелина Кукова е в силна връзка с изкуството от както се помни и рисува още от детска възраст. Тя не знае от къде идва тази нейна любов, може би защото, всъщност, любовта никога не е идвала, а се е родила с нея. Изкуството е усещането ѝ за своята личност, света, и симбиозата между двете. Чрез него, тя не само се изразява, но и разбира нови и нови неща за себе си. „То е тази здрава нишка която свързва хората, без значение от раса, възраст и пол. Изобразителното изкуство не се нуждае от думи, не се нуждае от превод, то говори на езика на всеки наблюдател. Една картина има толкова значения, колкото хора я гледат,“ споделя Цветелина за Sofiapress.

Подкрепа в нейния художествен път оказват и родителите ѝ, които забелязвайки интересът на Цветелина към изящните изкуства, започват да я насърчават още повече. С тази подкрепа, пътят на творческото дете е ясен – изкуство.

Тя е родена през 1983 г. в София и след седми клас кандидатства в училище с разширено изучаване на изкуства, със специалност „Моден дизайн“. Висшето си образование изкарва в Софийски Университет „Св. Климент Охридски“ с бакалавърска степен по „Изобразителни изкуства“. За нея следва и магистратура, отново в СУ „Св. Климент Охридски“, със специалност „Изкуства и съвременност XX-XXI век“. 

В творчеството си Цветелина използва различни живописни материали като акварелни, маслени, акрилни бои, пастел. Жанровете които избира или по-скоро които я привличат са натюрморт и пейзаж. За вдъхновение, тя посяга към абсолютния извор – живота, а от него навлиза в частното, което може да е природата, хората, хубавата музика, книга, разговор. „В момента моята муза е моето дете. Децата ни обогатяват по един неочакван начин, правят ни свободни и ни отварят очите за много неща,“ споделя Цветелина. 

Тя се вдъхновява и се учи всеки ден, защото всеки художник има с какво да впечатли и да остави отпечатък в съзнанието на зрителя. Много харесва Клод Моне, Едгар Дега, Алфонс Муха, Пол Сезан. От родните художници – Цанко Лавренов и Владимир Димитров-Майстора, а съвременните художници които следи са Нанси Медина, Ерин Хенсън и Браян Харви.

Попитахме я и какво е да си художник в България – „Работата на художника, както и на творците в другите сфери на изкуството никак не е лесна. Пазара на изкуства в България е малък, а творци има много. Разбира се има много варианти за продаване на картини онлайн в чужбина, друг е въпроса, че изкуството където и да е се продава трудно. Повечето художници, които познавам се занимават и с нещо друго – преподаване, дизайн, татуировки и т.н., все творчески професии“. 

Но това не е песимистично, то е част от живота, а както споменахме по-горе, тя се вдъхновява именно от него. Самата Цветелина е графичен дизайнер от 10 години, но винаги намира време в което да заеме своето място на духовност пред платното.

Comments

comments