На 12 април (четвъртък) филиалът на Националния военноисторически музей –  Музеят на авиацията в Пловдив, ще отбележи Международния ден на авиацията и космонавтиката с Ден на отворени врати от 9.00 до 17.00 часа и специална програма.

Една от главните атракции за любителите на авиацията ще бъде свободният достъп до кабините на самолети МиГ-21 и Ми-24, а малки и големи ще научат интересни факти за живота в космоса. В образователната инициатива „Космическо  училище“ гостите на музея ще разберат как с помощта на аерокосмически и геоинформационни данни може да се документира, опазва и изследва културно-историческото наследство. Проф. Георги Сотиров ще им разкаже за българското участие в усвояването на космоса, а представител на Института по криобиология и хранителни технологии ще запознае публиката как се произвежда космическа храна и как може да я използваме в ежедневието си.

Събитието се организира със съдействието на Институт за космически изследвания и технологии – БАН, Селскостопанска академия – Институт по криобиология и хранителни технологии – София, Българско астронавтическо дружество – клон Пловдив, 24 авиационна база – Крумово, Сдружение „Славянски свят“, СОСЗР –Пловдив.

Програмата на събитието включва:
10.30ч. – Тържествен строй на военнослужещите от 24 Авиационна база и поднасяне на цветя на Паметника на загиналите летци
10.30 до 16.00ч. – Свободен достъп до кабините на МиГ-21 и Ми-24
11.00ч. – Образователна инициатива  „Космическо  училище“  – „ Документиране и опазване на културно-историческото наследство с помощта на аерокосмически и геоинформационни данни и технологии на примера Средновековна Плиска“ – гл.ас. д-р Стефан Стаменов
11.45ч. – „Космическата храна – нова алтернатива за функционално хранене в нашето ежедневие“ – Николай Солаков
12.30ч. – Българското участие в усвояването на Космоса – д.т.н. проф. Георги Сотиров

Comments

comments