Снимка: Davis Staedtler (Flckr)
Ако ежедневието ви е прекалено сиво и усещате, че се нуждаете от прилив на адреналин, тази класация е точно за вас. Bright Side  представя селекция от най-ужасяващите, мистериозни и страховити места, които определено трябва да се посетят поне веднъж в живота.
 
 
1.  Островът на куклите (Мексико сити, Мексико)
Местна легенда гласи, че на острова се е удавило малко момиче. В последствие нейният баща намира кукла близо до мястото на трагедията. Заслепен от мъка, той решава, че духът на дъщеря му се е вселил в куклата и я окачва на близко дърво. Скоро след това той започва да събира изоставени кукли и да ги донася на острова. След време мястото се обявява за обитавано от духове.
 
Всички туристи, които има желание, могат да посетят Острова на куклите и да пренощуват в старата къща на бащата. Ще им бъде предложено да спят в леглото на починалото момиче, в компанията на нейния дух.

Снимка: At Burn (Flckr)

Снимка: At Burn (Flckr)

Снимка: Jim Northrup (Flckr)

  
2. Катакомби на капуцините (Палермо, Италия)
В катакомбите се съхраняват останките на 8,000 души от 18-ти и 19-ти век. Известният френски писател – Ги дьо Мопасан пише, че главите на труповете изглеждат потресаващо, устите им – сякак ще проговорят всеки момент, а по лицата им е изписана непоносима мъка.
Мястото е отворено за туристи от понеделник до събота. За предпочитане е да не се губите в катакомбите – има случаи, когато пияни туристи, са полудявали след една нощ престой сред труповете.

Снимка: Filippo Bianchi (Flckr)

 
 
3. Тематичен парк „The Haw Par Villa“ (Сингапур)
 
Тематичният парк е абсолютната противоположност на Дисниленд. Той по-скоро напомня за кръговете на ада и има за цел да учи децата на морал. Там може да попаднете на жестоки скулптури, показващи разчленяване, които излагат идеята, че децата не трябва да преписват в училище.
 
Входът е свободен за всички посетители. Не всички скулптури са толкова страшни, някои от тях са доста забавни, но като цяло се подгответе да останете без думи.

Снимка: Rudy Herman (Flckr)

 

Снимка: Cory Doctorow (Flckr)

 
4. Нагоро: Селото на „живите“ кукли (Япония)
 
Аяно Цукими решава да направи кукли-реплики на своите съграждани. Фигурите са навсякъде – има рибари по бреговете на реката; учители и ученици в училищата и класните стаи; възрастни двойки, които си почиват по пейките. Общият брой на куклите в селото е около 350, а на истинските жители – само 37.
 
Ако сте уморени от шумните си съседи, които постоянно ремонтират или пренареждат домовете си, няколко дни в Нагоро ще ви се сторят като невероятна почивка. Може да се насладите на тихите, спокойни и безобидни жители на селцето, които имат само един недостатък – не са живи.

Снимка: Jordy Meow (Flckr)

Снимка: Jordy Meow (Flckr)

 
5. Висящите ковчези (Сагада, Филипините)
 
Местните там не заравят ковчезите в земята, а ги окачват по скалите. За да бъде достоен за подобно погребение, покойникът трябва да отговаря на няколко условия. Основните сред тях са – той да е семеен и да има внуци. Вярва се, че колкото по-високо е окачен ковчегът, толкова по-близо е душата до рая.
 

Снимка: x0nelg (Flckr)

Снимка: PRORick McCharles (Flckr)

 
 
6. „Исус от бездната“ (Сан Фрутуозо, Италия)
 
През 1954 година италиански гмурец – Дулио Марканте поставя скулптура на Исус на 17 метра дълбочина под водата на мястото, където загива неговият приятел и колега Дарио Гонзати.
Творбата предизвиква смесени емоции – някои я намират за красива, други – за злокобна. В момента тя е покрита с водорасли и ръжда благодарение, на които има още по-силен ефект върху всеки, който я види.

Снимка: Florida Memory (Flckr)

Снимка: Wilfred Hdez, Christ of Abyss Key Largo, John Pennekamp Park (Flckr)

 
7. Димящият призрачен град Централия (САЩ)
 
Градът е бил построен върху мина за въгледобив и е процъфтявал. През 1962 година в мината се разразява пожар. Първоначално жителите не били особено притеснени, но 10 години по-късно асфалтът започва да се пропуква и няколко човека пропадат в мината. Властите евакуират града. В момента неговото население е не повече от 7 души.
 
Пътешествията до града предлагат незабравими гледки – унищожени сгради, пропаднали пътища и пушек, който сякаш извира от земните недра, за да напомня за злощастното събитие.

Снимка: RSEanes (Flckr)

 
 
 
8. Изоставената военна болница в Белиц Хайлщетен (Германия)
 
Историята на това място може да съперничи на най-страшния филм на ужасите. През годините болницата е служела за санаториум за лечение на туберкулоза. След това там са лекували ранени войници. Сред пациентите е бил и Адолф Хитлер.  В днешни дни част от нея се използва за рехабилитационен център, но повечето крила са изоставени.
 
Болницата се намира само на 25 мили от Берлин и привлича търсачите на приключения, както и тези, които
вярват в призраци.

Снимка: Paul (Flckr)

Снимка: Paul (Flckr)

 
 
 
9. Църквата „Вси Светии“ (Седлец, Чехия)
 
През 14-ти век игуменът на манастира посещава Светите земи на Палестина и донася пръст от Божи гроб. Пръстта е разпръсната по земите на манастира. След като разбират за това, много хора изявяват желание да бъдат погребани именно там. Налага се екхумацията на старите гробове в манастира, така че да се освободи пространство „новодошлите“. В последствие се взема решение, ексхумираните кости, 40,000 на брой, да бъдат използвани за декорация на църквата към манастира. 
 
Ако посетите това място, не пропускайте да се полюбувате на невиждания полиелей от кости, който виси от стената.

Снимка: Mr. Theklan (Flckr)

Снимка: Todd Huffman (Flckr)

 

10. Паркът от скулптури на Вейо Ренкенен (Финландия)
Вейо Ренкенен е известен финландски художник,  който е бил доста срамежлив. Повечето от неговите творби са били скрити в задния му двор. Вярва се, че странните скулптури са негови автопортрети. На много от тези произведения, той е слагал човешки зъби.
Гротесковите хора, които той извайва са с дълги ръце, огромни глави, зли усмивки и тъмни, хлътнали очи.
 
 
 

 

Снимка: Mikko Muinonen (Flckr)

Снимка: mikasoikkeli (Flckr)

Снимка: Mikko Muinonen (Flckr)

Източник: Brightside.me

 
 
 
 
 
 
 

Comments

comments