С напредването на технологиите сякаш се придава все повече живот на изкуството. Жителите и посетителите на Париж могат категорично да потвърдят, защото във френската столица вече е създаден първия за страната дигитален музей на изкуството. 

Това е факт от тазгодишното лято, а интересът е внушителен. Съоръжението се намира в стара леярна на улица „Saint-Maur“ (XI-ти окръг). Името на музея е „L’Atelier des Lumières“ (в превод на български – „Ателието на светлините“). Проектът е дело на частната компания „Culturespaces“, а главната цел е да популяризира историческите паметници на културата. Интерес, както споменахме, определено не липсва – очакват се 400 000 посетители всяка година. 

Откриващото събитие бе грандиозно и повече от обещаващо. То е главно посветено на Густав Климт, като в по-голямата зала присъстваха именно негови творби, както и произведения на виенски творци. Освен това фигурират и артисти като Егон Шиле и Фриденсрайх Хундертвасер. В по-малкото помещение пък е даден шанс на новото поколение артисти да покажат какво могат. Тази експозиция ще бъде актуална до тазгодишната Коледа.

Чрез използването на ефекти, произведенията на творците се прожектират (благодарение на 140 лазерни видео проектора) върху 10-метрови стени, разположение над огромната площ на съоръжението, обхващаща 3300 кв. м. Атмосферата се допълва и от музика от класици като Вагнер, Шопен и Моцарт. Като за целта има 50 колони, които са програмирани да се сливат и да усъвършенстват 3D ефекта. 

Публиката е заобиколена от изкуство, което идва от абсолютно всички страни. Накъдето и да се обърне човек, ще види гледка, която си заслужава. Нека се пренесем там: 

Влизаме през входа, който леко напомня стара фабрика. Отиваме във вече спомената по-голяма зала (1 500 кв. м.) и ни очаква 35-минутна програма (която периодично се повтаря), която е посветена на Густав Климт и Егон Шиле. След това следва 7-минутна такава, която е за 
Фриденсрайх Хундертвасер. Преминаваме към по-малкото студио, което дори е оборудвано с бар, потопен в нощта. Там ни очакват, както вече споменахме, бъдещи творци и съвременни дигитални художници. Прекрасно! 

Всяка година музеят в Париж ще сменя голямата изложба. „L’Atelier des Lumières“ ще бъде отворен за публика през цялата година, с изключение на един месец, през който ще се извършват профилактични дейности. Съоръжението е отворено всеки ден от седмицата, като се започва от 10 часа сутринта (от понеделник до четвъртък е до 18, в петък – до 22, а събота и неделя – до 19). Максималният капацитет е 1200 човека. 

снимка: сайтът на музея


Всеки заинтересован може да влезе в сайта на музея, чийто дизайн е също толкова любопитен и нестандартен. Цените варират в зависимост от възрастта и това дали сте сам. Като входът за най-малките (до 5 години) е безплатен. Чрез видеото можете да се пренесете в обстановката и да се докоснете до магията на „L’Atelier des Lumières“.    

Музеят е прекрасна идея. Иновативен начин, по който да бъде засилен интересът към изкуството, особено от страна на подрастващата аудитория. Жителите на Париж могат да се чувстват горди.

Comments

comments