Този понеделник Димитър Томов отпразнува своя 60-годишен юбилей в залата „Яйцето“ на Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Повод за празнуване беше и представянето на новата книга на дългогодишния директор на университетското издателство, „Зазоряване“.

Книгата съдържа 50 разказа в различни цикли, които са сюжетно и тематично свързани. Почти 30% от разказите са нови и непубликувани.

„Искаше ми се по някакъв начин да засвидетелствам своя глас в тези години, за които всички казват, че са бездуховни“. Това сподели Димитър Томов за Sofiapress. Според него в литературата се развиват нормални процеси. „Хората четат, има достатъчно писатели, има нови таланти, затова аз съм необезпокояван за бъдещето на нашата култура и литература“.

„Ако човек пише достатъчно стойностни неща, той не бива да мисли за това,  какво ще се случва при бъдещите поколения. Така че докато има хора на планетата, винаги ще има четящи хора„, коментира още Томов.

Заместник-министърът на културата Румен Димитров беше част от събитието и поздрави Димитър Томов от името на министъра на културата Боил Банов: „Възхищавам се на таланта ви  и дипломацията на словото да печелите все повече приятели на България, на всякъде по света. Убеден съм, че във вашата дарба е заложен хуманният шифър на възприятие на литературата“.

Повече от 40 години Димитър Томов е част от Софийски университет „Св. Климент Охридски“, като основател на университетското издателство, а по-късно и като негов директор: „Софийски университет е място, където историята не се дели на периоди и показва, че у нас има институция, която пази достойнството на България и това е Софийският университет“.

Comments

comments