На 29 март от 18:00 часа ще се открие изложбата на Димо Колибаров в Националната художествена галерия(НХГ).
Изложбата на Димо Колибаров е част от програмата на НХГ  „Българските  художници днес“. Тя представя най-значителните произведения от творческото развитие на художника и  подчертава неговото място и значение в контекста на съвременното българско изкуство.

Димо Колибаров е сред авторите, които формират облика на съвременната българска  графика от 1990 год.  до днес и я представят на международните форуми. Той е част от едно силно поколение графици, което променя пластичния език и преформулира възприемането на графиката в контекста на българското изкуство от края на ХХ и началото на XXI век,
наред с художници като Кольо Карамфилов, Онник Каранфилян, Стефан Божков и др. Голямо признание за неговите постижения са многобройните национални и международни награди.

В изложбата ще бъдат представени 107 произведения в техниките офорт, акватинта и литография (техники, при които се издрасват метални плоскости и се потапят в киселина, а после полученото се отпечатва),  създадени през последните 20 години. В основните графични цикли: „Дневниците на Константин“,  „Земно привличане“, „Завръщане към природата“, „Дневниците на Икар“ и „Дневниците на едно  дете“ централно място заемат темите за човешките съмнения и стремежи, страхът от преходността, стремежът на човека да превърне мига във вечност. Митичните герои от „Дневниците на Икар“ прерастват в героите от ежедневието в „Дневниците на Константин“ и „Дневниците на едно дете“. Темата за детството и любовта е вдъхновена от сина на художника – Константин, на който са посветени няколко изложби.

Сузана Каранфилова, уредник на изложбата

Comments

comments