Модните марки много често се „подпалват“ заради безсрамно плагиатство на други марки или художници или „заемат“ елементи от дадени култури. Този път на прицел са румънците.

Бихор е малък румънски регион, изпълнен с уникални и красиви културни традиции. Хората там са много горди с традиционните си дизайни на дрехи. Това ги отличава от другите култури. но миналата година, когато се появи есенната колекция на Диор, хората започнаха да забелязват, че някои от дрехите им изглеждат странно познати. Проектите на известната модна марка поставят малкия румънския район на Бихор под светлината на прожекторите. Както се оказва, палтото на Диор има невероятно сходство с традиционното палто на Бихор. Модната къща вече продава палтото на висока цена (30 000 €), но нито цент от приходите няма да отидат за румънския район Бихор, тъй като Диор не е споменал своето вдъхновение, защото не знае, че копира от тях.

Цялата тази ситуация даде начало на гениалния нов начин как да се борим срещу културното присвояване. Румънското модно списание Beau Monde стартира кампания, за да оправи нещата. С помощта на местните занаятчии и дизайнери в Бихор, те създадоха съвсем нова модна линия, която спомага за запазването на техните традиции. Ето така се е родила марката Bihor Couture. Проектът позволява на модните ентусиасти да купуват автентично традиционно облекло в Бихор на много по-евтина цена, като директно плащат на местните занаятчии, които са направили дрехите.

За презентацията е нужен JavaScript.

Comments

comments