На 29.06.2018г. /петък/ от 18:00 часа  в Изложбена зала АТЕЛИЕ ГЕОРГИ ВЕЛЧЕВ ще се открие изложбата ДИРЕКТНО ОТ ПАРИЖ, сериграфии и литографии на Боян Райнов  /1921 – 2005/

„Боян Райнов е от малцината български художници, чието изкуство е познато и високо оценено в Париж. За творчеството му са писали известните френски критици и интелектуалци Дора Валие, Морис Брюзо, свeтовно известния поет Рьоне Шар и Кристиан Зервос, импресарио на Пикасо. Изложбата представя  малко известни в България произведения на художника, сериграфии и литографии. Те са създадени в Париж, в различни периоди от живота на художника между 1945 – 1973 г. и свидетелстват за развитието на творческите му идеи, преминаващи в търсенето на една осезаема хармония на създаваните от него форми.
Боян Райнов става известен в Париж през 1945 г. с изложбата си в галерия
„Ариел“, в която показва цикъл цветни рисунки към книгата на Пол Елюар „Зверовете и красавиците“. За тях Дора Валие пише „Ах! Рисунките на скулптор! Те винаги говорят много за творбата, те вече имат масата, имат ритъм, улавят светлината. Те вече са тримерни…“.
Завършил скулптура в Художествената академия в София през 1945 г., установил се в Париж, Боян Райнов като цяло в изкуството си се стреми да постигне или да изрази перфектната завършеност на творбата.
В стила на произведенията му, известният френски критик и галерист
Кристиян Зервос, импресарио на Пабло Пикасо открива, че пластичните форми са предадени в развитие – свободно, леко, т.е. с онази артистична лекота на естетическата емоция, която не познава граници за въображението, и която не отнема от дълбокото им значение и идентичност.
В изложбата са включени някои литографии на рисунки от 1940-1942 г., издадени в албум от Кристиян Зервос, които са представени в галерията му „Кайе д ‘Ар“ през 1972-1973 г.
Особено ценни са сериграфиите от 1971 г., които художникът прави към
ръкописните текстове на френския поет Рьоне Шар. Наситени със символика, родени сякаш извън времената образ и слово са споени в поетичната метафора.
За големият талант на Боян Райнов в скулптурата, Мориз Брюзо казва: „След предшествениците си, Боян единственo търси осезаема хармония на създаваните от него форми…“.
Произведенията на Боян Райнов са носители на неговата вътрешна творческа и духовна светлина. Магията от срещата с неговото изкуство се случва и сега, защото творенията му могат да вдъхнат живот на  въображението и на сетивата ни.“

Пламена Димитрова – Рачева

Изложбата може да бъде разгледана до 30.07.2018 г

Comments

comments