Българският художник Дончо Дончев се завърна от Казахстан, където взе участие в международния форум Експо-2017 в Астана. Там той участва с рисуване на портрети, като едно от платната му „Human energy“, ще бъде изложено в Световния експомузей в Шанхай.

Във форумът, който тази година е под надаслов „Future energy”, всяка страна участва с павильон. „Това изложение не е с търговска цел, а по-скоро представя културата, историята, традициите на всяка една държава и тяхната уникалност“, споделя художникът Дончо Дончев пред Sofiapress.

Участието му в Казахстан, се е провело на 4-5 септември, като е нарисувал 15 портрета и част от тях ще останат в техния музей за съвременно изкуство.
На въпрос коя популярност е по-важна: българската или световната, Дончо Дончев отговори: „Не съм се замислял по този въпрос. Най-важното е това, което правиш. Аз се стремя да достигам до повече хора в това, което правя. Естествено световното ниво е много примамливо. Който иска може да разбере. Ние сме част от света, така че не смятам, че трябва да делим нещата“.

Художникът е получил покана да представи свои произведения тан  за следващата година, заедно с другите шест художници от различни държави, които са представени на форума.

Събитието Експо- 2017 се провежда в продължение на шест месеца. Приоритет във форума тази година е био енергията. Програмата е била насочена към обсъждане проблемите, свързани с ефективното управление на устойчивите енергийни източници; контрол върху производството, съхранението и използването на енергийни източници; осигуряване на достъп до енергийни източници; изменението на климата и намаляването на емисиите на въглероден диоксид; стимулиране на използването на алтернативни източници на енергия; въвеждане на програми за енергийна ефективност, „интелигентна“ енергия; иновативно развитие на уран и ядрена промишленост от световните енергийни компании.

Comments

comments