Годината е 1988 г., а образът на двама мускулести, щастливи мъже, които се взират един в друг, привлича вниманието към стената в класна стая в Лос Анджелис. Това е рисунка на художника Токо Лауксен, по-известен като Том от Финландия. Той е поканен от своя приятел и колега художник Майк Кели да изнесе лекция в университета. Студентите слушат в захлас, докато той обяснява съблазнителните си рисунки на гей мъже, които се превръщат  в емблеми на еротичното изкуство и равните права, откакто той започва да ги показва през 50-те години на миналия век.

„Това е много показателно за начина, по който се изразява еротиката по онова време“, казва Том от Финландия, докато представя серия от ранните си творби през 50-те и 60-те. В средата на 20-ти век сексуалните изображения са изрично забранени, но според художника ,,не е задължително да показвате сексуално действие, за да изразявате еротичното.“  Дали неговите рисунки изобразяват пълна фронтална голота или не, те всички представляват радостно честване на хомосексуалността и борбата срещу дискриминацията. ,,Общността на гейовете осъзна това и работата му се превърна не само в усещане, а в „надежда“, казва кураторът Греъм Флегенхаймер.

Дръзкият Том оказва влияние му върху артистите, които са дошли след него и това му влияние е предмет на изложба в Музея за съвременно изкуство в Детройт (MOCAD) тази седмица.  Изложбата, наречена Домът на Том: Работата и живота на Том от Финландия“ ще събере изкуство от всички творчески етапи  на Лауксен – от детски скици на парчета до тези, които е направил през последните години от живота си (умира през 1991 г.). Те ще се съчетаят с обекти, пренесени от бившия му дом в Лос Анджелис, който сега е фондация „Том от Финландия“ . Фондацията се ръководи  от артисти като Кели, Джон Уотърс, Реймънд Петибон и други, които са били повлияни от неговата визия. Всичко това ще пресъздаде интериора на дома на артиста Том вЛос Анджелис, който Кели е посещавал като приятел и колекционер.

„Това е любовно писмо между двамата“, казва Флегенхаймер, който организира изложбата. „Изложбата е за хората, които подкрепят и се възхищават на Том и за това какво прави сега фондацията. Тя насърчава, запазва и защитава хомоеротичното и странното изкуство,“ продължава той.

,,Работата на Том има властта да променя живота на хората“, разказва Белленър от щаба на фондацията в Парк Ехо, Лос Анджелис. „И едно нещо, което искам да се разбере от тази изложба. Том е истински човек и много неговите последователи бяха и са истински мъже,“ споделя той. Всъщност, материални и интимни елементи от света на Лауксен ще бъдат в центъра на представянето. Еротичните рисунки, които е направил тайно по време на Втората световна война, когато се бие за финландската армия, ще останат не далеч от моливите, които често е използвал, за да  работи. Както и цигарената му кутия, пакет за презервативи и кожената му капачка „Харли Дейвидсън“. Заедно тези неща от живота на Лауксен намекват за борбата му като гей, както и в пламенната му ангажираност да живее като такъв (хомосексуалността е незаконна във Финландия до 1971 г.).

Лауксен е роден в малкия град Каарина във Финландия през 1920 г. В ранна възраст той вече е привлечен от красивите мъже в своята общност. „Имах много силен фетиш към кожа, ботуши и всичко, което се съчетава с мъжествени професии. Почти всеки в провинцията носи ботуши, поради силния сняг „, спомня си артиста.  На 19-годишна възраст Лауксен влиза във финландската армия и там преживява първия си сексуален опит с мъже. След това  започва да рисува силните униформени войници, с които има контакт. След войната Том изучава пиано и работи като графичен дизайнер на непълно работно време. През цялото време Лауксен скицира, вдъхновението си от мъже, които вижда в рекламите, както и собствените си спомени за финландската провинция и войната. „Видях ги по пътя си. И аз исках да поставя моите еротични фантазии в тези снимки.“ , разказва той за мъжките изображения, които изпълват списания и вестници.

За презентацията е нужен JavaScript.

artsy.net

 

Comments

comments