Зарежда Събития

« All Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Бележитите портрети на Надар в Национална художествена галерия

21.06.2018 @ 0:00 - 26.08.2018 @ 0:00

Виктор Юго, фотография: Надар

Четиридесет от най-добрите портрети на световноизвестния френски фотограф Феликс Надар (1820-1910) ще бъдат представени пред българска публика. Между тях са портретите на Сара Бернар, Александър Дюма, Клод Дебюси, Шарл Бодлер, Жорж Санд, Жак Офенбах, Емил Зола, Жул Верн и още десетки големи имена от края на ХІХ и началото на ХХ век.

Изложбата се осъществява съвместно от Френския институт в България и Националната галерия в София, благодарение на престижния музей Jeu de Paume в Париж, в сътрудничество с Медиатеката за архитектура и културно наследство и Министерството на културата на Франция. С това събитие завършва Петият фестивал „Фотофабрика“.

Гаспар-Феликс Турнашон, известен с псевдонима НАДАР, е роден в Париж на 6 април 1820. Работи като фотограф, карикатурист, журналист и писател. Бунтар и смелчага с ясно изразени социални идеали,

той е първият фотограф, противопоставил се на общественото мнение, развивайки докрай своите идеи и вкусове. Записва името си в историята на фотографията като първият човек, направил въздушни снимки.

Въвежда аерофотографията и портрета като жанр. Обича да снима тези, които познава отблизо. Архивът на Надар съдържа фотографии на почти всички популярни писатели, поети, художници, актьори, музиканти и танцьори за онова време. Наричан е още „фотографът на звездите ”. Експериментатор и забележителен артист, чиито портрети представляват Пантеон на епохата му.

Снимки: „Гаспар-Феликс Турнашон, наречен Надар, Министерство на културата – Франция/Медиатека за архитектура и културно наследство/Dist Rmn-GP © Donation Félix Nadar“

Comments

comments

Детайли

Начало:
21.06.2018 @ 0:00
Край:
26.08.2018 @ 0:00
Уебсайт:
https://nationalgallery.bg/bg/exhibitions/nadars-famous-portraits/

Място

Национална художествена галерия
пл. „Княз Александър 1
София, София 1000 България
+ Google Map
Телефон:
02 980 0093
Уебсайт:
nationalgallery.bg/bg/