Зарежда Събития

« All Събития

„ПРЕМИНАВАЩОТО ПРЕЗ МЕН, ПРЕМИНАВАМ ПРЕЗ НЕГО“ на Кирил Кузманов

29.05.2018 @ 19:00 - 29.05.2021 @ 0:00

Работата е част от „Неопитомим е вятърът” (2008-) – независим проект на художника Кирил Кузманов, чиято първа част приключва през април 2010 г. Художникът предприема единадесетмесечно пътуване по суша, преминаващо през отдалечени и урбанизирани райони на Турция, Република Киргизстан, Република Казахстан, Руската федерация, Република Алтай, Монголия, Китай, Тибет, Непал, Кралство Ло Мантанг, Индия и Кашмир.

Кирил Кузманов специално адаптира произведението за пространството на галерия Структура. Голямоформатната фотография (447 x 750 см), отпечатана върху текстил, задвижвана посредством автоматизиран корниз, препокрива витрините на галерията към улицата, а цифрово управление в константен ритъм сменя гледките и контекстите. Снимката е направена от автора в Непалските Хималаи. Екзотиката на изображението не се вписва в нито една от двете реалности – тази на изложбеното пространство и тази на живота навън. То е буфер, но и предизвикателство, което прави контраста още по-видим.

Галерия Структура се намира на характерно място. Непосредствено срещу товарната рампа на Централна поща, от която хиляди писма и колети поемат по пътя си, тя предлага друг тип пътешествие – както в света на автора, така и в пространството и времето между „тук” и „там”. Проектът на Кирил Кузманов надхвърля конкретното място и дадените обстоятелства и говори за света като комплексно и доста често нелеко място за обитаване, в което пресичането е възможно само през преминаването.

С любезното съдействие на Гауденц Б. Руф.

Comments

comments

Детайли

Начало:
май 29 @ 19:00
Край:
29.05.2021 @ 0:00
Уебсайт:
http://structura.gallery/bg/exhibitions/kiril-kuzmanov/

Място

Галерия Структура
ул. „Кузман Шапкарев“ 9
София, 1000 България
+ Google Map
Уебсайт:
http://structura.gallery/bg/exhibitions/wild-zone/