Зарежда Събития

« All Събития

  • Това събитие е минало събитие.

САМСИ представя „Кутия с негативи“ – фотоархив на Галина Йотова

04.09.2018 @ 18:00 - 14.10.2018 @ 0:00

Кутия с негативи представя фотографския архив на Галина Йотова, която е снимала художнически акции, фестивали и изложби от края на 80-те години на ХХ до началото на XXI век в България.
Какво има в тази кутия? Филми с първите акции на групa художници и приятели
около изкуствоведа Димитър Грозданов. Филми от фестивала „Процес – Пространство” от създаването му през 1992 до 2002 година. Филми и отделни кадри от акции, снимани от неизвестни лица, но дадени преди години и съхранени от Галина Йотова. По време на сканирането и дигитализирането на негативите се появяват нови, които забравата е забутала по ъглите на шкафове и чекмеджета. Това са репетиции в Куклен театър „Дора Габе“, гр. Толбухин (сега гр. Добрич) от сезон 1987/1988: постановки на Стефан Москов с Мая Новоселска, Кръстю Лафазанов и други актьори.
Кутия с негативи е част от живота някога, но е и среща с историята на изкуството в България, която с отдалечаването си неминуемо губи от яркостта на спомена, но ни връща увереността в силата на въображаемото минало. „Фотографският образ в този смисъл е повод за активиране на паметта, но не и определител на нейното съдържание“ – казва проф. Цочо Бояджиев в книгата „Философия на фотографията“. Така фотографията в Кутия с негативи не балсамира време, а реставрира питания. Задава въпроси, които никога нямат само един отговор. Кутия с негативи е малка, но е възможност да предизвика една по-различна интерпретация на периода, да осветли
имена и личности, които са създали и белязали пътя, наречен „съвременно изкуство в България”.
Изложбата Кутия с негативи е финалният кадър от дарението на Галина Йотова за Националната галерия.

Comments

comments

Детайли

Начало:
04.09.2018 @ 18:00
Край:
14.10.2018 @ 0:00
Категория за Събитие:
Уебсайт:
http://www.sofiaarsenal-mca.org/bg/events/kutiya-s-negativi

Място

Софийски арсенал-музей за съвременно изкуство/Sofia Arsenal-MCA
бул. Черни Връх 2
софия, 1421 България
+ Google Map
Уебсайт:
http://www.sofiaarsenal-mca.org/bg