Зарежда Събития

« All Събития

  • Това събитие е минало събитие.

„Sub Imago Dialogos“ от Мария Целкинска и Анна Икономова

18.09.2018 @ 18:00 - 06.10.2018 @ 0:00

Изложбата “SUB IMAGO DIALOGOS” представя две различни серии абстрактни картини, противопоставящи подходите на двете художнички. Заглавието е търсена словесна плетеница, която описва концепцията на работа по абстрактните композиции. IMAGO е латинска дума, означаваща ОБРАЗ. Същата дума се използва и за обозначаване на стадия на развитие при определени форми на живот (при насекомите) и представлява трансформацията, чрез която на бял свят се появява нов завършен индивид. Двете художнички не работят с образа затова картините им са „субимаго“ т.е. извън-образни. Оставяйки образа, те съсредоточават усилията към цвета, и към нуждата от изживяването на цвета, която е основна действаща сила за двете авторки (Мария Целкинска и Анна Икономова):
–„Решихме, че цветът ще бъде организиращата линия в работите ни и ще водим диалози с основните цветове: червено, синьо и жълто. Поставихме си цел да изследваме възможностите на цвета по отношение на това как той ще направи организация на пространството и дали е достатъчен, за да има автономно художествено въздействие.
Двете подхождаме към концепцията на изложбата с различни техники, като противопоставяме живописната класическа техника и дигиталната графика. Това е вторият диалог, който водим помежду си.
Надяваме се, че ще има и трети диалог – този път между картините и зрителя…“

Мария Целкинска

Анна Икономова

Comments

comments

Детайли

Начало:
18.09.2018 @ 18:00
Край:
06.10.2018 @ 0:00
Категория за Събитие:
Уебсайт:
http://etudgallery.com/bg/2018/09/10/sub-imago-dialogos/

Място

Галерия Етюд
ул. Цанко Церковски 34
София, София 1164 България
+ Google Map
Телефон:
0888103947
Уебсайт:
http://etudgallery.com/bg/