Ако смятате да пътувате до Амстердам в близкия месец не забравяйте да посетите зашеметителната изложба Back to the Future (Назад към бъдещето) във FOAM. Шоуто изготвя паралели между пионерите на фотографията от XIX в., които експериментират с технологичнния и визуален потенциал на предишни и сегашни артисти, които вървят по пътя си като използват по нови начини материалите и процеса на фотографията.

Има много неща, които могат да се открият, научат и аплодрат на тази експозиция. Не могат да се обхванат всички, затова ще избера едно от тях, а имено съвместната работа на Тайо Онорато и серията на Нико Кребс за 2012 година „Светлина от други дни“.

За презентацията е нужен JavaScript.

Техните „уловени“ картини са направени чрез поставяне на светлочувствителна сребърна желатинова хартия в голяма аналогова камера, която създава уникални и непосредствени образи. Времето на излагане понякога е по-дълго от една минута. С помощта на много електрически ефекти, които да „разтресат“ сцената, те създават енигматични, въртящи се образи или светло звездно небе в тяхното студио.

Комбинацията от качествата на позитивната фотографска хартия и невъзножността напълно да се контролират странните събития, предизвиква опитността на ХХ в. да улавя паранормални дейности.

Back to the Future (Назад към бъдещето) ще продължи да радва своите посетители до 28 март тази година. Изложбата ще се състои в адаптирата версия в Берлин, Германия  през септември 2018.

 

Comments

comments