Невъздържаната, плодовита, сексуална и еманципирана Венера в картини и керамика разглежда известния френски художник Мич Брезунек. Неговата самостоятелна изложба представя галерия  L’union de Paris в Пловдив от 15 юни.

Венера(или Афродита в гръцката митлогия), както е известно,  е богинята на женската красота и съблазън. Етимологията на думата се корени в латинския глагол vincire(оковавам, завързвам). Богинята е връзката всъщност между огненото мъжко начало и водното женско такова, а резултът от това единство е самият Живот.
 
Много епитети са съпътствали Венера ­- плодовита,  сексуална,  еманципирана,  любвеобилна…  Нейната свобода, невъздържаност, дързост и чар открай време вдъхновяват Изкуството и оформят образа на Жената през вековете. Venus ritual поставя въпроса за изобразяването на женското начало с различните негови символи и митологични аспекти, и разглежда красотата и атрибутите й,  превръщайки се в метафорично отражение на реалност и фантазия.
 
 
 
Женственото е вече еманципирано и поставено на преден план от самата Венера. Функцията на грима,  както и на козметиката, също се корени в миналото,  вероятно леко променена от времето на Праисторията,  когато те са били основно използвани за шамански обреди, погребални церемонии или плодородие, Традиционно винаги са бил свързвани с Жената и  красотата: добавяме пигмент върху физическото тяло, за да променим онтологията му и да го идеализираме. Натрупването на боя върху платното препраща към точно този феномен. Да натрупаме, за да идеализираме или да отнемем, за да разкрием.
 
Двойнствеността, двата жанра/вида, които се сблъскват и съчетават, идеята за изпепеляващата любов, която завладява. омагьосвайки тялото и душата, подобно на шамански танц, объркват Мъжкото начало и го поставят в краката на Венера – затворник, хипнотизиран като змия от музиката. 
 
Сблъсъкът на двата пола се изобразява и във флорален аспект. Например когато някой ви поднася жълти лалета, те представляват отхвърлена любов. Що се отнася до тръните, те често символизират гръбначния стълб, който се свързва със земята, но се отправя към небето. като по този начин успява да едини горе и долу, женско и мъжко начало.
 
„Жената е съществото, което хвърля най голяма сянка или светлина в сънищата ни.“  Ш. Бодлер
 
 
 
 
 
 
 

 

Comments

comments