По случай Празника на детето в ГХГ – Варна ще бъде представена пътуващата изложба РазЛИСТи класиката! Най – малките ще могат да разгледат избрани илюстрации от български художници към книжната поредица „Детски шедьоври от велики писатели”

Доайенът на българското изкуство Любен Зидаров в партньорство с нобеловия лауреат Анатол Франс, а карикатуристът Чавдар Николов в разговор за нещата от живота с Джеймс Джойс иВирджиния Улф Подобни диалози са възможни само в изкуството и изложбата РазЛИСТи класиката! залага на срещите на съвременни български художници с някои от най-важните имена в европейската и световна литература от XIX и ХХ век. Както и на отзвука от тези срещи у децата от 5 до 16 години и техните родители, баби и дядовци.

Забележително е да проследиш как художничката Капка Къневастава съавтор на Марк Твен с помощта на ножица, хартия, лепило, светлина и сенки, а колежката й Мила Янева-Табаковапресъздава душевността на Мери Шели с акварел. Или как илюстрациите на Дамян Дамянов карат децата да летят към Бразилия с героите на Даниил Хармс. Същото е и с творбите наСвобода Цекова, създадени по вдъхновение от Осип Манделщам, и с произведенията на Милена Вълнарова, предизвикани от Бяла приказка от Валери Петров. Или фантазиите на Юлиян Табаков по фантазиите на Е.Е. Къмингс!

Пътуващата експозиция е част от проекта РазЛИСТи София! на издателство Лист, реализиран по програма Култура на Столична община. Основната му насока е създаването и разширяването на визуалната култура на децата в предучилищна и училищна възраст, както и на познанията за българското изкуство и световната литература на възрастните.

Comments

comments