Гигантски скулптури, направени от балони с въздух бяха разположени навсякъде из музея за съвременно изкуство „Exploratorium“ в Сан Фнрациско. Заглавието на изложбата е еднозначно  „Надуваемите“ и включва пет различни подхода за работа с въздушни материали. Най- известните в областта артиста бяха поканени да създадат значителните в своите мащаби фигури. Те заемат вътрешните и външни пространства на музея и ще останат там до края на летния сезон. Не друг, ами Кристофър Джобсън, създателят и главен редактор на престижния сайт за изкуство и дизайн „Colossal“, e куратор на изложбата.

Да бъдат съчетани изкуство с технологии и наука определено е добро решение на музея да спечели интереса на публиката през 2018г. Мащабите на инсталациите също са един ловък подход за улавяне на вниманието насред останлите 600 произведения около тях.

Джобсън решава да покани съвсем различни със свой стил и подход артиста, за да може всяка творба да създаде уникална атмосфера около себе си.

С влизането може да видим белите човешки фигури на Аманда Пейрър, които се показват от различни ъгли и създават леко призрачно усещане. В контраст с тях експанзивната абстрактния цветен чадър на Джейсън Хекенуърт пресича  тавана на „Exploratorium“ по цялото му протежение. Джим Кюхнел пък подканя посетителите да пресекат приказната му гора, направена от подобни на възглавници колони.

Тайванската артистка Ши Чи Хуанг съчетава отпадъчни материали – стари торби за отпадъци, вехтории и боклуци с LED осветление, за своята „Градина на дистопията“. тя привлича със своите неонови тонове и причудливи форми.  Имаме и поглед назад към историята на технологиите. Груповият проект на „Pneuhaus“ използва камера обскура, за да създаде 109 сферични оптични изображения. Събрани, те образуват геодезичен купол.

„Надуваемите“ не е просто презентация на статична работа, тя е преживяване. Всичко може да бъде докоснато, изследвано, дори в някои случаи активирано от посетителите. “ споделя кураторът Кристофър Джобсън. – „Историята на произведенията отчасти може да бъда схваната от фотогафиите до тях, но човек трябва да обследва всяка отделна част, за да възприеме тяхното послание и смисъл.“ – допълва той.

„Ако посетителите си тръгнат с поне частичка удивление или дори само с усмивка, това за мен означава, че изложбата е изпълнила задачата си.“ – завършва Кристофър.

 

 

 

 

За презентацията е нужен JavaScript.

 

mymodernmet

Comments

comments