Цветът на годината

Новата година дойде, а с нея и новите тенденции както на модния подиум, така и в дома. Цветът, който ще бъде навсякъде около нас тази година вече е избран от световните дизайнери. В края на всяка година Институтът за цветовете на компанията „Pantone” обявява кой ще е цветът на идната година. За 2019 година специалистите от компанията определиха, че това ще е „жив корал“ (living coral). Компанията „Пантон“ е известна с едноименната система за съответствие на цветовете. Тя избира водещия нюанс на базата на това, което вече е използвано в модата и вътрешния дизайн, както и на прогнозите за непрекъснат интерес. 

Институтът „Пантон“ избра нюанса „жив корал“ за цвят на 2019 г., съобщава БТА. Изборът е вдъхновен от застрашените коралови рифове и световните политически кризи.

Нюансът е по-меко пастелните и неонови варианти. Той е с оранжева основа и златисти полутонове. Според вицепрезидента на „Пантон“ Лори Пресман цветът е не само топъл, но и жизнеутвърждаващ.

„При всичко, което се случва сега, търсехме човечност, защото виждаме, че животът в интернет дехуманизира много неща“, коментира Пресман.

Миналата година Пантон бяха обвинени, че са избрали изключително агресивен цвят в лицето на ултравиолета. 

„Жизнерадостният коралов нюанс със златист оттенък съживява с по-мекото си излъчване. Живият корал ни кара да сме активни и съпричастни, насърчавайки ни оптимизъм и въплъщава желанието ни за изразяване“ – това е определението, което дава за цвета на 2019 година световната компания „Pantone”.


Цветът жив корал идва след година, в която властваше провокативното ултравиолетово – заради „асоциацията с контракултурата, стремежът към оригиналност, изобретателност и визионерско мислене“. Този успокояващ нюанс на оранжевото със златисти нотки ще отразява все по-голямата нужда на хората да избягат от социалните мрежи и дигиталните технологии, за да се заредят с оптимизъм и радост. Животинските принтове, които бяха актуални, тази година са изместени от принтове от природата. Ще видим много десени на листа, на палми, също така на емблематични сгради, което е много интересно.

Комбинирането му с други палитри от цветове, може да ни бъде по-сложно, но не и невъзможно. Може да се съчетае в различни комбинации от по-светло и по-тъмно. Той е доста коварен в съчетанията.Черното, което е изместено от златистия цвят, също върви в комбинация с корала. 


Според модните специалисти цветът на 2019-а година е пълен с живот. 

Дизайнерите споделят, че хората търсят топлината  в цветовете тази година. За разлика от ултравиолетовия цвят, който беше актуален миналата година, сега на преден план излизат цветове, които могат да зареждат хората позитивно.

Цветът  на 2019-а у нас се приема разнопосочно. Някои смятат, че носи лятно настроение, други не са сигурни, че толкова светли цветове ще им отиват, а трети са убедени, че коралът носи успех.

И макар цветът на 2019-та да е приеман предимно като летен нюанс, според дизайнерите той може да намери приложението си във всеки сезон. Според модните специалисти цветът на 2019-а година е пълен с живот. 

Comments

comments